Не можем да си позволим инфлацията да е нещо, което

...
Не можем да си позволим инфлацията да е нещо, което
Коментари Харесай

Болниците притеснени, че инфлацията изяжда бюджета за здравеопазване

Не можем да си позволим инфлацията да е нещо, което ще ощети бюджета за опазването на здравето. Това съобщи пред Българска национална телевизия ръководителят на Българската болнична асоциация Свилена Димитрова.

Тя уточни, че лекарите и сестрите протестират и имат упования, само че акцентира, че би трябвало да се огледа и световната картина.

При тази инфлация и този енергиен пазар, който на процедура още една година насам притиска всички консуматори, няма по какъв начин бюджетът да остане подобен, безапелационна бе Димитрова.

По тази причина болничните асоциации у нас и в Европа приканват държавните управления да преизчислят бюджетите за опазване на здравето.

Димитрова уточни, че в основата на опазването на здравето стоят пациентите - бюджетът цели да обезпечи качествена здравна услуга на всеки.

Тя означи, че Европейската асоциация на лечебните заведения е излязла с зов към държавните управления на страните членки за единна позиция за това по какъв начин ще поправят бюджетите в опазването на здравето.

Европа работи въз основата на обществения модел и ако си позволим бюджетът в която и да е страна да не бъде приспособен към инфлацията, на процедура ограничаваме качеството на здравеопазване и достъпа до него, безапелационна бе Димитрова.

Според нея бюджетът за актуалната година би трябвало да бъде приспособен към ситуацията и употребен по подобен метод, че парите да стигнат до лекарите и надлежно до пациентите.

Тя настоя поне краят на годината и високият енергиен сезон да бъдат компенсирани с пари, които са били заделени при започване на годината.

По нейни думи това е добра стъпка, която би трябвало да се направи в този момент, тъй като е обещано заричане на лекарите и защото иначе лечебните заведения ще затънат.

Според Димитрова откриването на Народното събрание е превъзходен миг да се обърне внимание на този проблем.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР