Не можем да си го представим как е станало. На

...
Не можем да си го представим как е станало. На
Коментари Харесай

Опитна акушерка с голям стаж направила грешката с разменените бебета

" Не можем да си го представим по какъв начин е станало. На работа е била опитна колежка със стаж даже малко повече от моя с две специалности, извънредно ерудиран човек ", съобщи пред БНТ д-р Донка Узунова от клиниката по неонатология в " Шейново " във връзка случая с разменените бебета. Тя първа научава за размяната и открива кои са двете дами и децата им. Д-р Узунова, изписала и двете деца, е с огромен опит, по тази причина към момента няма пояснение по какъв начин се е случило всичко.

Двете родилки са били в разнообразни стаи, още първата минута след раждането на децата се слагат лентички с фабрични номера.  " Преди да се сложи на новороденото гривничката се демонстрира на майката и се чете на глас от нея какви цифрички вижда. След това разделяме гривничката и пред майката я слагаме на нейната китка и на една от двете китки на децата. Веднъж като се щракне ето по този метод това гнездо влиза в този издатък, в този момент в случай че стисна повече не мога да го разделя, единствено с ножица или би трябвало да се раздра ", изясни тя.

Развръзката стартира в деня, в който едната майка, усъмнила се, че това не е нейното бебе, се обажда в отделението. На промяна е доктор Узунова. Още същата вечер лекарката отива при другата майка, която до този миг не подозира за размяната.

" Трудно сдържаше сълзите в очите си една от двете майки, която срещнахме, до момента в който разхождаше детето, което до неотдавна считала за свое. Установих кои са двете дами и кои са двете деца. Идеята ми беше колкото и да е неприятна и стресова тази вест да я поднеса аз на пациентката. Изненада се момичето напълно разбираемо, само че по-скоро изпадна в защитна реакция, както разбирам е реагирала и в този момент като тя си споделя и е уверена, че това е нейното детенце ", добави доктор Узунова.

Стана ясно е, че едната майка в никакъв случай не е виждала биологичното си дете. Причината - родила секцио и детето, което по-късно ѝ е било занесено към този момент било размененото. Другата родила естествено и за малко видяла бебето си директно след раждането. От болница " Шейново " обясниха през днешния ден, че по принцип по време на всяко едно раждане се работи по протокол с ясно разказани стъпки, с цел да се избегнат неточности - от прерязването на пъпната шнур до изписването. Ежегодно тези протоколи се ревизират от Агенция " Медицински контрол ".

11 бебета са изписани в деня, в който всяка от двете майки излиза от болничното заведение с непознато дете.

 

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР