Не можем да се оставим винаги да слушаме какво решение

...
Не можем да се оставим винаги да слушаме какво решение
Коментари Харесай

Йотова: Не можем винаги да слушаме какво решение взема Европа, за да го изпълним

Не можем да се оставим постоянно да слушаме какво решение се взема в Европа, с цел да го осъществим и ние. Това съобщи в предаването " Панорама " по Българска национална телевизия вицепрезидентът Илияна Йотова. Със страдание тя означи, че не вижда по кое време ще се откри завършек на ужасяваща експанзия и принуждение, протичащи се в Украйна.

 

" Най-лошото е в случай че свикнем с това, че в центъра на Европа има война. Свикването с войната би било най-тежката присъда за днешното общество, освен българското, европейското, международното. Трябва да бъдем много по мощни ", разяснява вицепрезидентът като посочи, че войната в Украйна е война в Европа.

 

На въпрос какво е събудил случаят край Елхово, при който почина млад граничар, Йотова уточни, че не е заслужено да се твърди, че всички спим.  " Това не е заслужено нито за хората, които са на границата, нито към тези, които взимат решения. Този случай нямаше да е вероятен в случай че бяхме си свършили работата като институции и страна през последните 10 година Въпросът не е единствено български ", означи тя. И добави, че след войната в Сирия Европа не може да откри своите мощна и съответна политика във връзка с миграцията, а стар и неработещ документ като Дъблинското съглашение към момента е в действие и 6-7 година не е поправен.
 
Можехме да имаме много по-структурирана политика по отношение на нашите европейски претенции, добави вицепрезидентът. Според нея България получава прекомерно малко пари по Фонда за миграция и този въпрос е трябвало да бъде подложен при разискването на общоевропейския бюджет. " Важно е поради техниката, системите за наблюдаване, за оня контингент от Frontex, който оперира на нашата граница дружно с някогашната работа по убежища ", посочи Йотова.

 

Тя посочи като проблеми съкращаването на Гранична полиция, неподготвените хора, прехвърлянето на полицейски елементи от вътрешността на страната към границата. Още 2014 година дружно с сътрудници от Екологичен потенциал отидохме на границата и те, и аз бяхме учудени от неприятните условия, означи Йотова.

 

Според нея за съвсем 10 година това не се е трансформирало.

Вицепрезидентът означи, че в последно време постоянно е имало засилена мигрантска вълна и може да спори с всеки, който е твърдял, че е имало интервал с пренебрежимо малко мигранти.
 
" Всичко минава през разбиването на каналджийските мрежи. Смятате ли, че те са основани преди 2-3 месеца, прди година? ", реторично попита Йотова.

 

Вицепрезидентът счита, че неустойчивостта въздейства на всичко и съжали, че към този момент 2 година сме в политическа рецесия. " Този път по молба на доста от партиите в Народното събрание президентът сътвори може би най-хубавата логистика, с цел да могат да бъдат извършени задоволително диалози сред парламентарните групи, да има разговор. И той се случи. Това е най-голямото завладяване през последните няколко седмици - стана неставащото през предходни интервали. Седнаха на една маса ", удовлетворена е тя от смекчения в последно време звук. 

 

Вицепрезидентът е оптимист за сформиране на постоянно държавно управление. " Не ми харесва, че доста от политическите водачи, откакто кажат какъв брой е значимо, по-късно поставят една запетайка с едно " само че " и споделят, че това държавно управление би трябвало да е до локалните избори, да е доста малко. Кажете ми каква е силата на един подобен кабинет ", попита Йотова. И изясни, че следователно не може да се приказва за дълбочинни промени и да се поемат дълготрайни задължения. 
 
Според нея служебният кабинет няма по какъв начин да е еднакъв на постоянно държавно управление, защото няма политически функционалности и болшинство в Народно събрание. И означи, че надали служебните  министри сега са най-щастливите хора, тъй като би трябвало да носят бремето на цялата отговорност за страната. Йотова настоя, че те заслужават добра дума, тъй като се оправят добре и във връзка с финансите, и с наследените проблеми.

 

" Президентът сподели, че може да прави държавно управление ", безапелационна бе вицепрезидентката. И уточни, че Радев е предложил тъкмо обсъжданите в този момент експертни кабинети през служебния м.г. 

 

Днес Йотова е получила писмото от юриста на Десислава Иванчева за помилването й, само че още чака документи по проблема.

 

Вицепрезидентът още веднъж посочи смисъла на кирилицата и приноса на България за запазването й, изключително за приноса на цар Борис I. Тя уточни, че извършеният по нейна самодейност конгрес преди дни, отдаден на писмеността, е тъкмо, с цел да може България да отбрани себе си, както от тези, които се пробват да употребяват нашата история, преиначавайки обстоятелствата и употребявайки я " нечистоплътно за модерни свои планове ".

 

Според нея България може да печели другари, само че не знае по какъв начин да развива това другарство. 40 година не сме създали нито един огромен конгрес във връзка с остарялата ни история, културно-историческото завещание, българистиката. За тези малко повече от 30 година от 280 лектората по български език и просвета във водещи международни университети, към този момент са останали едвам 38. Преотстъпихме това на прилежащи нам страни, които доста добре се настаняват там, където оставихме вакуум. Не почитаме водещи експерти, които са авторитетни в международните университети. Защото сме нихилисти към личната си просвета и история ", съжали тя. 
  
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР