Не можем да продължим да толерираме такъв двоен стандарт и

...
Не можем да продължим да толерираме такъв двоен стандарт и
Коментари Харесай

Андрей Новаков: България да отговори на безпрецедентното поведение на Австрия за Шенген, Румъния намира начин

Не можем да продължим да толерираме подобен двоен стандарт и да ни третират като страни, които имат единствено отговорности, само че не и права. Полага ни се да сме в Шенген. Той е част от Договора за действие на Европейски Съюз и е част от привилегиите, които всеки европейски жител би трябвало да употребява ". 

В това бе безапелационен евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков по време на конференцията " Разширение на Шенген: Ключовата Роля на България в Областта на Граничната Сигурност ", която се организира в Брюксел.

" Дошло е време да назовем нещата с същинските им имена – България от дълго време е подготвена за Шенген и пази границите си доста по-добре, както е прието и от други страни. Мигрантите в Белгия, които лишават почтени човешки животи, не са минали през България. Няма маршрут, в който от Алжир да избереш да минеш през България и да стигнеш до Брюксел ", безапелационен бе той. 

" Казва ни се да пазим границите с цената на животите си, само че след това споделят, че ще се редим на опашки и ще си даваме паспорти. Българският туристически отрасъл ще страда, тъй като в Петрич и в Сандански всички гърци се редят по три часа и това ги отхвърля, същото важи и за Банско. Оттук насетне мисля, че би трябвало да бъдат подхванати и ответни ограничения ", направи анализ на обстановката  той и уточни съответни числа.

" 200 евро дневно на камион е загубата, до момента в който този камион чака на границата без значение дали това е на Русе, при Видин, на ферибота на Оряхово или другаде. В България има към 75 000 лиценза за интернационален транспорт. Представете си какъв брой пари се губят, без да считаме дори загубите, когато водачите напущат, тъй като не им се чака по границите ", фиксира сериозен проблем Новаков. 

Според него България не е част от Шенген единствено поради политически ползи ии предсотящите изборите в Австрия. " Австрийският канцлер сподели, че двете страни не може да влязат в Шенген, тъй като Шенген не е реформиран. Въпросът ми е – беше ли Шенген реформиран, когато одобриха Хърватия? Този мотив отива на пух и прахуляк. Или е бил реформиран Шенген предходната година и по-късно е имало потребност от втора промяна, или Шенген в никакъв случай не е бил реформиран и това не е повода България и Румъния да не се одобряват ", попита задочно евродепутатът. 

" Хората ще почитат толкоз, колкото се почитаме сами ", съобщи Новаков, че е извънредно време да спрем да позволяваме да ни се подиграват като страна.

" Както Румъния смята да откри метод да отговори на дейностите на Австрия, аз мисля, че би трябвало да проучим опцията България да види по какъв начин може да въздейства, включително чрез европейския бюджет, в случай че това държание продължава до края на годината от страна на Австрия. Има законопроекти, законодателни актове, които се нуждаят от утвърждение от всички страни, и България би трябвало да употребява това като отговор на безпринципното държание от страна на Австрия. Знам, извънредно е, само че не е ли извънредно 12 години без причина да държиш отвън Шенген две страни, които са си изпълнили отговорностите? Докато одобряваме ненормалните неща за естествени, отговорът ще бъде подобен. Хората ще ни почитат толкоз, колкото се почитаме сами. Безкрайно почитам всеки български жител, който е платил цената за това да бъде част от Европейски Съюз с тежки промени през 90-те, с цел да оставяме в този момент някой да ни се подиграва с сходно държание “, сподели Новаков още той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР