Не можем да плащаме на "Газпром" така, както той изисква

...
Не можем да плащаме на "Газпром" така, както той изисква
Коментари Харесай

Асен Василев: Цената, която очакваме за газа, може да е по-добра от тази на ”Газпром”

Не можем да плащаме на "Газпром " по този начин, както той изисква от нас, съобщи вицепремиерът и финансов министър Асен Василев

„ Никога не сме напускали контракта с „ Газпром”, той спря да го извършва едностранно. Това, което Брюксел доста ясно съобщи, е, че заплащания са в нарушавания на глобите против Русия, тъй че няма по какъв начин това да бъде направено по метода, по който „ Газпром” го изисква от нас”.

Това съобщи вицепремиерът и финансов министър Асен Василев, който дружно с енергийния ни министър Александър Николов, е на публично посещаване в Брюксел, съобщи.

„ В момента има газ, който идва на терминала в Ревитуса, а от Гърция получаваме и спомагателни количества. Ние поискахме това да не е решение единствено за България. Инфраструктурата, която имаме за транспорт на 20 милиарда куб. м., се употребява за Европа и района и с помощта на това, у нас ще се намира Регионален координационен център, който се чака да проработи в идващите две седмици”, сподели още Василев.

По думите му цената, която България чака, може да бъде доста по-добра от тази на „ Газпром”.

Министърът на енергетиката Александър Николов изясни, че в случай че сделките, които се пробват да създадат, станат действителност, има късмет цената на природния газ у нас да остане без смяна.

„ В момента доста деликатно се оглеждат договорите. Ние сме поискали правна помощ за Арбитража, както и да се ревизира дали няма потребление на преобладаващо състояние на пазара при едностранното преустановяване на контракта, тъй че да се задействат юридическите екипи на Европейската комисия. Ако имаме съображение, ще съдим „ Газпром”, съобщи вицепремиерът Василев.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР