Не можем да направим никакъв компромис пред Македония с правата

...
Не можем да направим никакъв компромис пред Македония с правата
Коментари Харесай

Радев: Не можем да направим никакъв компромис пред Македония с правата на хората и с българската история

Не можем да създадем никакъв компромис пред Македония с правата на хората и с българската история, разяснява през днешния ден президентът Румен Радев.

" Убеден съм, че европейската вероятност на Република Северна Македония няма опция. Убеден съм, че рано или късно желанието на хората от двете страни ще докара до отпадане на изкуствените настроения. Разбира се, с цел да се случи това, има доста работа ". Това разгласи президентът, който е патрон на провеждаща се в София Национална конференция на тематика: " Европейска вероятност за добросъседските връзки сред Република България и Република Северна Македония ".

Във форума вземат участие вицепрезидентът Илияна Йотова, изтъкнати историци, дипломати, представители на разнообразни организации.

Конференцията е проведена от Института за исторически проучвания при Българската академия на науките и Македонския теоретичен институт и е в памет на Гоце Делчев. Днес се означават 119 години от гибелта му.

" В момента се вихри антибългарска акция в прилежащата ни страна. Използват се всевъзможни механизми за лобиране и напън върху България за взаимни отстъпки. Скандалното броене открои дълбоките проблеми с македонските българи ", сподели още президентът. - Ясно е, че не всичко е черно и бяло. Като президент на Република България не мога и няма да направя компромис с правата на българските жители в РСМ. Компромис няма да направя и с историята ни. Няма по какъв начин да се съгласим с кражбата на историята, с нейната замяна ".

Държавният глава добави още, че е безусловно неприемлив е и езикът на омразата, който се употребява в съседката ни по отношение на българите, съобщи през днешния ден.бг.

" Големият въпрос е по кое време България ще даде единодушие за начало на преговорен развой. Винаги съм твърдял, че това би трябвало да стане след смяна в частта на Конституцията на РСМ за правата на българските жители там ", разгласи Румен Радев и за следващ пък сподели, че съгласно него е редно да бъде вписана една единствена думичка - българи.

Държавният глава разяснява и фактът, че скоро в Съединени американски щати ще се гласоподава проекторезолюция 741 на Съединени американски щати. Според Радев, в случай че тя се одобри, септември ще бъде разгласен за месец на македонския език, просвета и история в приноса за развиването на Щатите.

" Това нещо се прави под носа на дипломатите ни ", сподели още Радев. Държавният глава обърна внимание и на обстоятелството, че единствено разнообразни организациите са реагирали и благодари на генералния ни консул в Чикаго за обръщението му към конгреса на Илиноис, тъй като това демонстрира по какъв начин отстояваме нашата политика.

" В това отношение се вижда неналичието на обединен център, който да сплотява напъните на всички институции да има ясна тактика и запаси да отстояваме това културно и духовно пространство. В момента тя е пръсната из другите министерства ", добави още Радев.

След словото си президентът даде думата на вицепрезидента Илияна Йотова.

Тя се върна на събитие, което се случи единствено преди 20 дни.

" Открихме в Битоля български културен клуб, на българите живеещи в РСМ. За нас това е българският дом - там, където ще се приказва за еднаквост, обичаи и ще се възпитават поколенията. В лапите на тежката агитация и с езика на омразата, нашите сътрудници от РСМ се пробваха не просто да омаловажат клуба, а и да приказват с език, който към този момент от дълго време сме не запомнили. Аз зная доста добре, че и ние имаме огромна виновност. В последните години пропиляхме доста благоприятни условия, българската политика и българската позиция можеше да бъде доста по-активна на всяка равнище. Оставихме тези връзки да се развиват от единствено себе си и по инерция. Забравихме да покажем българската позиция и загубихме опцията да я представим пред нашите европейски сътрудници, надалеч преди да стартира да се приказва за отваряне на договарянията. Не може да бъде направена и крачка обратно с правата на българите в РСМ. Последния образец, който дадох, демонстрира, че още сме доста обратно ", безапелационна бе Йотова.

Според нея няма смисъл да сме в Европейски Съюз, в случай че не отстояваме правата и свободите на македонските българи.

" Загубили сме нещо доста значимо през годините - мястото на България в международния културен пъзел. Нашият облик не е ослепителен, а сме страна, която основава книжовност, език, страна, която има какво да каже. В този смисъл е неприемливо да нямаме собствен културен център, собствен културен институт. Какво не ни доближава? Или може би е нихилизъм или е фактът, че културата от години не е наш приоритет ", добави Йотова.

Трите панела обгръщат следните тематики:
- Гоце Делчев и общата история на Република България и РСМ сред обстоятелствата и идеологията
- Състояние и вероятности пред добросъседските връзки
- Европейската зрялост на РСМ " и " 100 години проведено придвижване на македонските българи по света "
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР