Не можем да кажем със сигурност какво е бъдещето на

...
Не можем да кажем със сигурност какво е бъдещето на
Коментари Харесай

Covid-19 вероятно ще стане ендемичен - няма да изчезне скоро

Не можем да кажем сигурно какво е бъдещето на COVID-19. Но въз основа на нашия опит с други инфекции, има малко учредения да имаме вяра, че коронавирусът SARS-CoV-2 ще изчезне скоро, даже когато имунизациите станат налични. По-реалистичен сюжет е, че той ще бъде прибавен към (голямото и нарастващо) семейство инфекциозни заболявания, които са известни като " ендемични " в човешката популация, написа за The Conversation Ханс Хестербек, професор по теоретична епидемиология в Университет в Утрехт.

С повторното увеличение на заболяването в международен мащаб, наподобява малко евентуално наличните понастоящем ограничения да създадат освен това от слагане на това разпространяване под надзор - като се изключи страните, които могат дейно да се изолират от външния свят. Фактът, че по-голямата част от хората към момента са податливи до известна степен значи, че има задоволително гориво, с цел да може огънят да гори много дълго време.

Това ще бъде по този начин, даже, в случай че съответни места доближат по този начин наречения имунитет на популацията (или стаден имунитет и не е ясно какъв брой е евентуално това да се случи). Когато задоволителен брой хора станат ваксинирани против болест, било посредством имунизация или естествена зараза, нейното разпространяване стартира да се забавя и броят на случаите последователно понижава. Но това не значи, че ще изчезне мигновено или изцяло.

Извън всевъзможни региони с популационен имунитет евентуално има доста места, които към момента имат задоволително податливи човеци, с цел да поддържат предаването. Никоя мярка за изолираност не е толкоз мощна, че да спре изцяло човешкото взаимоотношение сред районите, в границите на и сред страните, или в международен мащаб.

Възможно е също по този начин разпространяването на зараза в последна сметка да се стабилизира на непрекъснато равнище, тъй че тя да участва когато и да е в общностите, евентуално с релативно ниска, от време на време предвидима скорост. Това имаме поради, когато споделяме, че заболяването е ендемична.

Някои инфекции участват и се популяризират интензивно съвсем на всички места (като доста инфекции, излъчени по сексуален път и детски инфекции). Но множеството инфекции са ендемични в избрани елементи на света.

Това може да се случи, когато ефикасният надзор отстрани инфекцията другаде или тъй като изискванията, нужни за дейно предаване, могат да бъдат открити единствено на избрани места. Такъв е казусът с маларията и доста други инфекции, излъчени от комари.

Теоретично казано, инфекцията става ендемична, в случай че приблизително всеки инфектиран субект я предава на различен човек. С други думи, когато репродуктивното число (R) = 1. За съпоставяне, по време на зараза, когато разпространяването на заболяването се усилва, R е повече от 1, а когато разпространяването понижава посредством ограничения за надзор или популационен имунитет, R е по-малко от 1.

На процедура съществуват редица модели, които могат да се следят при ендемични болести. Някои могат да съществуват на ниски равнища през цялата година, до момента в който други могат да демонстрират интервали на по-високо предаване, осеяни с интервали на ниско предаване. Това може да се случи, в случай че сезонните фактори въздействат върху това до каква степен хората контактуват между тях, до каква степен са податливи на заболяването или други организми, които я популяризират, като инсекти.

Докато има задоволително количество хора, към момента податливи на заболяването, тъй че всеки инфектиран човек да я съобщи, тя ще продължи да се популяризира. Това доставяне може да се попълни по разнообразни способи, според от характерностите на болестта.

Отслабващ имунитет

При болести, които дават непрекъснат имунитет след зараза, всяко новородено дете е податливо след изгубване на имунитета, получен от майката. Ето за какво детските инфекции като морбили са ендемични в доста елементи на света, където раждаемостта е задоволително висока.

При болести, които дават краткотраен имунитет единствено посредством естествена зараза, хората губят тази имунна отбрана, с цел да станат още веднъж податливи. Вирусът или бактериите също могат да избегнат имунната памет посредством разновидност, тъй че хората с имунитет към по-стар вариант ще станат податливи на новата версия на заболяването. Грипът е отличен образец.

Все още не знаем какъв брой дълго ще продължи имунитетът против зараза от COVID-19 или какъв брой положителни ще бъдат имунизациите за отбрана на хората. Но други коронавируси, които са ендемични в човешката популация, като тези, които предизвикват настинки, дават единствено краткотраен имунитет от към една година.

Друг значим миг е, че хората с имунитет, без значение дали от зараза или имунизация, рядко се разпределят отмерено в общността или страната, да не приказваме за света. Със сигурност в тази ситуация на COVID-19 има области, в които инфекцията се е популяризирала по-интензивно и области, които са релативно пощадени. Без отмерено систематизиране няма популационен имунитет, даже в случай че задоволително хора са били имунизирани, с цел да доближат предсказания нужен предел.

В тези случаи междинното R може да бъде задоволително ниско, с цел да може инфекцията да бъде овладяна, само че в незащитените джобове ще бъде много над 1. Това води до локализирани огнища и разрешава заболяването да остане ендемична. Тя продължава да се популяризира от място на място, посята от няколко места, където гъстотата на популацията и взаимоотношението са задоволително високи и отбраната задоволително ниска, с цел да се поддържа предаването.

Как отговаряме

Начинът, по който ще се оправим с COVID-19, откакто той стане ендемичен, ще зависи от това какъв брой положителни са нашите ваксини и лекувания. Ако успеем да предпазим хората от най-тежките последици, инфекцията ще стане управляема. Тогава COVID-19 ще бъде като няколко други заболявания, с които сме се научили да живеем и доста хора се сблъскват с тях през живота си.

В взаимозависимост от това дали имунитетът - или по натурален метод, или от имунизация - е непрекъснат или краткотраен, може да се нуждаем от годишни актуализации на имунизациите, с цел да ни защитят (като грип). Или може да се управлява посредством имунизация в някаква оптимална възраст (като доста детски инфекции).

Ако имунизациите освен предотвратяват клинично заболяване, само че и мощно понижават предаването и дават дългогодишен имунитет, можем да предвидим други сюжети, като евентуалното очистване на заболяването. Но действително това е малко евентуално. Изкореняването е пословично мъчно даже при болести, за които имаме съвсем съвършени ваксини и непрекъснат имунитет. Следователно ендемична болест е най-вероятният резултат.
 Проучване за имунитет: 25-годишен в Съединени американски щати се болести наново с ковид
Проучване за имунитет: 25-годишен в Съединени американски щати се болести наново с ковид

Засега реинфекциите са необичайност, няколко образеца на над 37 млн., само че сме при започване на пандемията
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР