Не можем да кажем, че има пик на COVID-19, защото

...
Не можем да кажем, че има пик на COVID-19, защото
Коментари Харесай

Проф. Огнян Кунчев: 95% от населението е преболедувало COVID-19

" Не можем да кажем, че има пик на COVID-19, тъй като това е пик на подвариант, след месец идва пик на различен подвариант. Хората у нас не вървят да се записват ". Това съобщи в „ Твоят ден ” по NOVA NEWS проф. Огнян Кунчев от Института по информатика и математика към Българска академия на науките.

Той даде образец с Румъния, където хората се записват 3 пъти повече.

Кунчев добави, че същинският пик на заболеваемостта от COVID-19 е бил през октомври, ноември и декември 2021 година „ Тогава 65 000 души за година и половина починаха ”, съобщи Кунчев.

Според него най-малко по 10 000 души, инфектирани с COVID-19 дневно, изобщо не се записват.

Експертът по епидемиология на инфекциозните заболявания доктор Христиана Бацелова съобщи, че сега няма притеснителни данни във връзка с протичане на болестта при другите подварианти.

Проф. Кунчев сподели още, че няма добит имунитет от вид на вид на ковид. Според него 95% от популацията към този момент се е сблъскало с COVID-19.

Д-р Бацелова посъветва хората да не се самолекуват, а да се извърнат към експерт. „ Има значение каква е симптоматика и дали лицето е с съпътстващи болести ”, сподели тя. По думите е добре хората с хронични болести да потърсят експерт, даже при леки признаци.

При грипа има нарастване на новорегистрираните случаи, най-висока е заболеваемостта при децата до 5 години, сподели доктор Бацелова.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР