Не можем да говорим за сигурност в Черно море, без

...
Не можем да говорим за сигурност в Черно море, без
Коментари Харесай

Служебният външен министър: 40% от продукцията на рафинерията на "Лукойл" в Бургас отиват към Украйна

Не можем да приказваме за сигурност в Черно море, без да приказваме за сигурност в Украйна и Република Молдова. Това съобщи в четвъртък външният министър на България Николай Милков на Първата конференция за сигурността на Черноморския район под егидата на Кримската интернационална платформа в Букурещ. 
 
" Черно море е кръстовище, кръстопът към Запада, към Кавказ, Източно Средиземноморие, Близкия изток, както и Западните Балкани. Важна директна точка сред Европа и Азия. Регионът стана значителен в стратегическата конкуренция сред Русия и Запада, а войната в Украйна сътвори напълно нова среда на сигурност. Агресията не е единствено против Украйна, само че и против сигурността и стабилността на континента ", съобщи посланик номер едно на България.
 
 Николай Милков Николай Милков Източник: Wikipedia
" Ако бяхме попитали преди няколко години европейските жители дали са " за " това Европа да стане световна, стратегическа мощ, в това число в областта на защитата, евентуално отговорът би бил " да ". В предишното на въпроса дали поддържат големи разноски за защита от държавния бюджет, евентуално европейските жители биха дали отговор с " не ". Мисля, че в този момент и двата въпроса биха получили позитивен отговор. Нужно е ново мислене, нов метод ", разяснява Николай Милков.
 
Той акцентира какъв брой значими са транспортните връзки и логистиката и добави, че войната в Украйна единствено го е потвърдила. " Работим интензивно в тази посока с сътрудниците ни от Гърция и Румъния, с цел да модернизираме съществуващата инфраструктура и тук, от Букурещ, е най-подходящото място да прикани за ускорено създаване на трети мост на Дунав ", сподели посланик номер едно на България и добави:
" Изключително значим е и петролопроводът Бургас-Александруполис, който ще разреши вноса на недопечен нефт от целия свят към рафинерията в Бургас. Тя е значима за целия район, тъй като е най-голямата в Югоизточна Европа. 40 % от продукцията на тази рафинерия в този момент отиват към Украйна ".
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР