Не можех да разпозная близките си хора, нямам пари за

...
Не можех да разпозная близките си хора, нямам пари за
Коментари Харесай

Отец Иван: Пет дни бях в кома!

Не можех да разпозная околните си хора, нямам пари за храна, ток, даже за обзор, показа свещеникът

" Пет дни бях в кома! Когато се разсъниха, не помнех околните си хора. Говореха ми, само че не познавах никого, като че ли ги виждах за първи път. Аз самият не можех да приказвам. "

Това съобщи в откровена изповед пред отец Иван, който преди няколко седмици претърпява два инсулта един след различен. Първоначално положението на положителния отец е тежко и в продължение на дни лежи в безсъзнание в болничното заведение в Монтана, само че съумява отчасти да се възвърне.

В момента дядо Иван се намира в приюта си в монтанското село Якимово и се пробва да се върне към естествения метод на живот.

" Трудно ми е да вървя. След злополуката преди години имах болки в десния крайник, които в този момент се усилиха. Затова и повече лежа. Когато ставам и пробвам да се размърдвам, накуцвам с патерица. Знам, че в никакъв случай повече няма да бъда същият човек, който бях преди ", прям е пред вестника духовникът, който е на 77 години.

Заради влошеното си здравословно положение отчето не може пълноценно да се грижи за приютите си в Якимово, Нови хан (Софийско) и Коняво (Кюстендилско).

" Положението е трагично, този пък в действителност съществено закъсахме! Нямаме пари даже да си купим самун. В сметката в банката няма и 5 лв.. Не сме си плащали тока от 3 месеца и няма да е изненада, в случай че по средата на зимата го спрат. Наскоро ни откраднаха и печките, тъй че става все по-трудно да се отопляваме. Хранителните ни ресурси привършват, а единствено в Якимово живеят към 250 души. Преди дни пристигнаха още хора, само че се наложи да ги върнем, тъй като не можем да се грижим за тях. Положението е толкоз зле, че даже нямам пари да отида до София за профилактичен обзор след инсултите ", разкри духовникът.

През последните години на отец Иван му се струпаха доста проблеми. Един от най-тежките моменти беше през 2014 година, когато катастрофира сред пловдивското село Цалапица и град Съединение. След случая свещеникът беше с контузия на главата, гръдния панер, счупена на две места бедрена кост на десния крайник и тежък проблем на меките тъкани на подбедрицата. Месеци лиши, до момента в който духовникът се възвърне и да може да върви независимо.

След това на няколко пъти влизаше в болница, откриха му диабет. Отчето припадна по време на летен лагер, както и му се появиха затруднения с кръвното налягане. Стресът също съществено тормози отец Иван, защото непрекъснато мисли за финансовото положение на приютите си.

" Лекарите все ми споделят, че би трябвало да отивам на прегледи, само че отсрочвам. Докторите ми споделят и че сърцето ми е отслабнало. Забраниха ми да пътувам и ми споделиха да не се претрупвам. Като цяло чувам докторите и имам вяра, че скоро ще се усещам по-добре ", призна преди време отчето. Отец Иван всяка година върви до Божи гроб, с цел да търси излекуване.

През 2019 година положителния отец беше атакуван в приюта си в Нови хан. Срещу него се нахвърли 26-годишният Милен, който искаше да вземе 2-годишното си детенце. Малчуганът живее в приюта дружно с майка си Павлина, която дълго време търпи неприятното отношение на мъжа и претърпява тежки подиуми на домашно принуждение. Дядо Иван тогава се размина без съществени пострадвания.

Въпреки следващото житейско тестване отчето не губи наличие на духа. Макар и да му е мъчно, пробва се да приказва обикновено и да бъде общественополезен.

" Цял живот е по този начин - първо падаме, а след това се изправяме. Не знам какъв брой дълго ще съм на тази земя, колкото Господ ми е отредил. Много борби, доста тествания, само че би трябвало да намираме метод да се оправим. ", добави прочувствено дядо Иван.

Пожелаваме бързо да се възвърне след следващото здравословно тестване и още дълги години да е добротворец.

Как да помогнем

Ако желаете да помогнете на приютите на отец Иван, можете да дарите средства по следните сметки:

Дом за сираци " Св. Николай " при храм " Св. Троица ", с. Нови хан, п.код 2110

БУЛСТАТ: 175743823

Банкова сметка в лв.: UNI CREDIT BULBANK, клон Елин Пелин

IBAN: BG72UNCR 96601000411600, BIC: UNCRBGSF

Сметка в евро:

IBAN: BG13UNCR70001522104630 BIC: UNCRBGSF
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР