Не може тези хора да определят дневния ред на държавата

...
Не може тези хора да определят дневния ред на държавата
Коментари Харесай

Апостол Апостолов, кмет на община Симитли, пред „Труд“: Абсурдно е 10 псевдозелени да решават съдбата на цял регион

Не може тези хора да дефинират дневния ред на страната и всички да страдат от безумията им


Защо кметовете от Пиринско се сплотиха без оглед на партийна принадлежност и опазиха Банско в настояването му за втора кабинка? Как непрекъснатите обжалвания на зелените в съда доведоха до директно бъркане в джоба на хората от община Симитли? Какви неистини тиражират еколозите, с цел да пречат да се построи Автомагистрала „ Струма ” в сектора на Кресненското дефиле? На тези и други въпроси отговори дава кметът на община Симитли Апостол Апостолов .

– Г-н Апостолов, когато Банско излезе на митинг и затвори пътя за Гърция с готовност страната да ги чуе, че курортът желае втора кабинка, вие и още 7 кмета от района без оглед на партийната принадлежност, подкрепихте хората и застанахте паралелно до тях. Защо?
– Първо, ние застанахме зад Банско, тъй като всичко което се прави в интерес на района, не може да ни бъде безразлично. Втората кабинка е значима освен за курорта, само че и за целия район. Тя ще докара до основаването на нови работни места, туризмът в Банско храни района като цяло. В дейния сезон там работят хора освен от община Симитли, само че и Разлог, Якоруда, Белица, Благоевград и други. Цехове и предприятия, ситуирани на наша територия, осъществят продукцията си там. Туристите, които идват на отмора в Банско, не стоят закотвени единствено там, те посещават историческите забележителности в градовете на района ни, тъй че икономическите изгоди от курорта Банско са големи за Пиринско.

– Бяхте ли на откриването на сезона?
– Да, пристигнаха над 5 хиляди души и видях с очите си по какъв начин се заформи опашка на кабинковия въжен превоз. Децата се тълпяха, стояха повече от два-три часа, с цел да се качат. Е, това обикновено ли е? Заваля дъжд, времето стана извънредно, а децата стояха мокри до кости, тъй като няма потенциал кабинката да ги поеме. Ядосах се, тъй като пет-десет души работят против ползите на страната, всички доста добре знаем, че тези хора бранят непознати ползи, а други страдат. И каква е изгодата – децата ни страдат, туристите страдат, имиджът на страната страда, не виждам това да е обикновено.

– Виждате ли някакви рационални причини и доводи в тезите на по този начин наречените зелени, които са срещу втората кабинка?
– Не, всичките им причини са неуместни. Нещо повече, странното е, че всички „ зелени “ в България по-скоро приказват и се изживяват като архитекти, като геодезисти, като инфраструктурни инженери, като експерти по строителството. Не съм чул нито един от тях да се изкаже като еколог и по екологичен проблем. Чух единствено да приказват по какъв начин щели да се изрежат вековни мури, в това време обаче, ние без да сме експерти знаем, че боровата гора в Пирин е най-бързо възобновимата гора и никой няма желание да реже вековни мури.

– Нормално ли е за една въжена линия да се дебатира и спори към този момент 8 години и да се занимава цялата страна с подобен въпрос? Чужденците, които идват в Банско, се чудят по какъв начин е допустимо толкоз години да има спънки да се направи едно просто оборудване?
– Не е обикновено, несъмнено. Аз запитвам – на паркинга на Бъндеришка поляна има над 1000 коли, знаем какъв е автомобилният парк у нас – остарял и амортизиран. Бълват се газове и пушилки, това ли е доста екологично?! А в това време не даваме да има втора кабинка, което е потвърдено най-екологичното оборудване. Ходя постоянно в Банско като екскурзиант и това, което виждам, е, че напълно умишлено се пречи на България да не развива добър зимен туризъм. Зелените удрят като цяло спорта и зимния туризъм. Според мен те желаят последователно у нас този тип туризъм да замре. Имам другари, които стопираха да вървят в Банско, вървят към този момент в Италия и Австрия. Като се върнат, изясняват какви са изискванията там, какви са просеките, какви положителни лифтове имат, никой не чака, в противен случай – хвалят се. А на нас ни се пречи напълно умишлено от десетина индивида, което отново дублирам, е видно, че имат други цели, а не хуманни и екологични. Най-лошото е,че същите тия хора пречат и на строителството на Автомагистрала „ Струма “, печелят някакви планове, броят някакви лалугери, а съм уверен, че 99% от тях не са виждали лалугери, печелят някакви средства. Халал да са им тези пари, о’кей – дано печелят, само че да не пречат на икономическото развиване на региона.

– Кмете, и вашата община има конфликт с псевдоеколозите и сте атакувани от тях, само че поради избора на разновидностите за Автомагистрала „ Струма “ в сектора Кресненско дефиле. Какви тези и контратези има по тази тематика?
– По този въпрос се наслушахме на небивалици. Въпреки че тъкмо и ясно бе казано, че пътят в дефилето няма да се разшири дори със сантиметър, те не престават да приказват противоположното. Цитират непрестанно Бернската спогодба, само че по този начин я цитират, че съм уверен: те дори не са я прочели. Като цитираш интернационален документ, би трябвало да споменеш конкретиката и да изложиш обстоятелствата, а не да правиш словесна еквилибристика и операции. Дори да предложим, че няма да има автомагистрала в дефилето, може ли – запитвам аз – да се закрие пътят, който минава в този момент. Не, просто говорене и пречене, това е тактиката им. А доколкото аз знам, един от тези велики еколози е правил Оценка на въздействието върху околната среда на плана за високоскоростния трен София-Гърция, който ще минава през дефилето. И той е един от главните, който скача против източния вид. Питам: по-екологично ли е за змийчетата, които примерно ще минат по линията на влака? И по какъв начин той ще спре, с цел да ги запази, в сравнение с автомагистралата.

– В община Симитли работите ли по зелени планове и какви връзки имате с еколозите?
– Ние в нашата община милеем да се запазят всички местообитания на скъпите типове. Активно оказваме помощ на еколозите да се възвърне популацията на лешоядите, от нас като община неприятно не са видели, в противен случай – оказваме помощ, предоставихме им общинска земя. Съдействахме им с ПУП-ове, направиха къща за посетители, която ние узаконихме. Не може, когато ние сме им подали ръка с положително възприятие, те да ни пречат. Лошото е, че те вървят по чужбина и ни клеветят. Нито един еколог не пристигна на публичното разискване в Симитли за избор на вид на трасе за Автомагистрала „ Струма “ през дефилето.

– Защо?
– Трябваше да дойдат, да приказват намерено, да кажат кой вид харесват и кой не, да изложат причини, да стане разговор, да убедят хората в своята справедливост. Не, те се крият. Действат тайно и вървят да ни клеветят по Брюксел. За мен това е демонстрация на долнопробно интригантстване. Нещата стават доста неприятни, едни хора споделят, че работят в интерес на националния интерес, а в действителност пречат на цялостното развиване на района. А ние, стотиците хиляди поданици в Пиринско, сме се трансформирали в техни заложници. Затова считам, че страната би трябвало да си влезе в ролята и да им покаже, че не те ще диктуват дневния ред на страната и на обществото. Защото хората желаят втора кабинка, желаят безвредни пътища и да спрат кървавите произшествия в дефилето – това е дневният ред. На последния техен митинг видях по какъв начин стачкуват едни хора с бутилка бира в ръката. Да вземем тогава и ние бутилки с вино… Протест се прави с причини и обстоятелства, а не с бутилки в ръка.

– Вашата община одобри задушевно преди години да работи с еколози. Какво стана та по този начин се разочаровахте от тези хора?
– На едно от последните съвещания на Консултативния съвет за наблюдаване строителството на Автомагистрала „ Струма “ се оказа, че би трябвало да се прави тунел от 5 км, защото в село Ракитна, което се намира в нашата община, имало Парк за лешояди. Като чух това, се вцепених и запитвам – къде се намира този парк, тъй като аз съм 14 години кмет на тази община и не знам, че има Парк за лешояди. А в това време всички поданици знаят, че в Ракитна има единствено една клетка, където се намират няколко лешояда. Да се приказва, че една клетка е Парк и поради нея би трябвало да се прави тунел, това ми звучи доста несериозно и неуместно. Потресен съм от тези неистини. А преди 10 години, когато пристигнаха в нашата община представителите на „ Дивата флора и фауна “, ги приехме топло и гостоприемно, хората им се радваха, помагахме им с всички вероятни средства. Но в един миг се оказва, че техните намерения не са били добросъвестни. И в този момент с една клетка с 5 лешояда вътре, желаят да пречат на строителството на Автомагистрала „ Струма “. Как да почитате такива хора!

– След големия пожар над Кресненското дефиле, следствието откри и задържа пастир от община Симитли – до момента в който пасял говеда, хвърлил незагасена цигара и по този начин е зародил пожарът. В същото време еколозите обявиха, че някой умишлено го е провокирал, с цел да се разчисти терена за бъдещата Автомагистрала „ Струма “. Как ще коментирате това?
– Първо, този пастир е гражданин на нашата община и е доста добър човек. Дори той да е провокирал пожара, това е станало непреднамерено и инцидентно. Но представител на зелените по-късно сподели, че причина за пожара сме аз и кметът на Брежани, тъй като сме имали ползи за трасето на автомагистралата. Това е толкоз неуместно! Тези хора удариха дъното на нелепостите и лъжите, които изричат непрестанно. Това приказва ясно и за морала им. Те освен, че не се появиха да оказват помощ при пожара, само че даже не се обадиха. Не пристигнаха и да ревизират дали не са им изгорели парцелите, построили с европейски пари. Това ли е екологичното им схващане и отношение към природата?

– Кмете, вие оптимист ли сте, че макар тези спънки ще се случи и втората кабинка в Банско и Автомагистрала „ Струма “ в сектора Кресненско дефиле?
– Пълен оптимист съм. Ако нещо ни стопира или се забавя, е, че би трябвало всичко да се извърши по закон и да се изпипа. Не утвърждавам злостните акции на зелените. Ако и ние стартираме да действаме с способите им – какво ще стане тогава? Представете си, че на улицата излязат да стачкуват 100 хиляди наши поданици, тогава какво вършим, къде ще е тежестта, по този начин ли ще мерим нещата! Истината е, че когато става дума за огромни планове, тежестта би трябвало да се регистрира. Първо, в локалните общности и по тази причина е значимо да се чуе тяхното мнение. А не на група от 10 души, които не живеят тук, и до преди 10 години нито знаеха къде е дефилето, нито къде е Банско. Ако я няма втората кабинка, доста вложения ще станат непотребни и ще се върнем обратно в развиването си. Няма да има потребност от пътища, няма да има потребност от нови и положителни КПП-та, ще отпаднат много работни места и хората ще търсят прехранване на друго място.

– Зелените пазят тезата, че в случай че има втора кабинка – се направи подарък на концесионера. За какъв подарък става дума, когато няма да има уголемение на ски зоната, няма да има ново строителство, няма да се дават пари от бюджета? Ако се случи кабинката, то концесионерът ще си я заплати от джоба – знаем, че коства 20 млн. лв., това същински мотив ли е?
– Може да се приказва за подарък, в случай че концесионерът не си заплаща концесионните такси, само че когато той си заплаща, и парите влизат в държавния бюджет, не виждам какъв е казусът. Още повече, че той самичък влага от личния си джоб. Такива вложители в нашата община, нагледно казано, на ръце ги носим. И се стараем по всякакъв начин да им оказваме помощ в границите на закона, а не да се чудим по какъв начин да ги изгоним. Ето в този момент се пречи на „ Юлен “ – в случай че си тръгне, ви подсигурявам, че след 3 години, не в Европа, ами в България няма да знаят към този момент къде е Банско и какво има там. А в случай че има още една кабинка, това ще даде голям подтик на развиване на целия район. Едва ли има някой рационален човек, който да не ги схваща тези неща. И че „ зелените “ пречат на развиването на цялата страна.

Нашият посетител


Апостол Апостолов е роден на 10 май 1960 година в Симитли. Завършва финанси и заеми във ВИИ „ Карл Маркс “. Работил е като финансов контрольор в Общински народен съвет – Благоевград, ДФК, ръководител на ДФС „ Септември “ в Симитли. През есента на 2003 година е определен за първи път за кмет на община Симитли от необятна коалиция. В момента тече четвъртият му мандат – всички партии застанаха зад неговата кандидатура (вкл. ГЕРБ и БСП). В общината всички го назовават нашия Поли. На последните парламентарни избори жителите на общината дадоха своя мажоритарен избор и за сина на кмета – Стефан Апостолов, който стана народен представител от ГЕРБ.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР