Не може Прокуратурата да се превръща в спирачка пред развитието

...
Не може Прокуратурата да се превръща в спирачка пред развитието
Коментари Харесай

Бойко Найденов: Не може Прокуратурата да се превръща в спирачка пред развитието на страната

„ Не може Прокуратурата да се трансформира в спирачка пред развиването на страната и на публично - политическия живот. Не може тя да взе участие във всички кавги " Това съобщи пред БНР Бойко Найденов, някогашен шеф на НСС и краткотрайно изпълняващ длъжността на основен прокурор в интервала ноември 2012 – януари 2013 година

Найденов позволи, че може да е правилно изказванието за интервенция на политиката в Прокуратурата и на Прокуратурата в политиката.

" Прокуратурата по формулировка е деполитизирана. Ако тя има влияние върху политическия живот на страната, значи имаме проблем. Политическите партии образуват законите и методите на работа на Прокуратурата. Всяка директна интервенция на политици в следствията обаче е безусловно неприемлива и незаконна. Тук е границата, която би трябвало да се съблюдава ".

За него е озадачаваща бързината и синхрона, с който магистрати, политически партии и специалисти са поискали оставката на основния прокурор.

" Имаше едни гърмеж, едно изказване и се отприщи лавина. Има неща, които очевидно стоят отвън кадър "

Обществото не гледа по-важното нещо - съставянето на постоянно държавно управление, а се концентрира върху абсурда, означи той.

" Защо Мария Габриел предложи отстраняването на Гешев може единствено да гадаем. Дали Гешев, като персона, в този миг е спънка пред съставянето на някакъв кабинет? Най-важното е да се разбере кой сложи този гърмеж и какво целеше с него. Дали елиминирането на Гешев, чисто физически, или да се завърти публичното мнение, да се изиска оставката. Прокуратурата би трябвало да откри отговор на въпроса ".

Трябва да се надяваме на Министерство на вътрешните работи, което стои в профил на абсурда и разполага с задоволително експертиза, с цел да организира свое следствие, счита Бойко Найденов.

" Това е единственият късмет. Всяко едно деяние, което бъде осъществено от страна, да вземем за пример на Софийска градска прокуратура, въпреки това, от Националната следствена работа, може и ще бъде одобрявано като опорочено, в случай че тази институционална война в Прокуратурата продължи ".

Военновъздушни сили с изминал мандат не трябва да освобождава основния прокурор, само че може, изясни той.

" Това е единственият настоящ орган сега. Няма различен законно определен. Дали му дава морално право изтеклият мандат, това е друга тематика. Важно е Народното събрание да извърши законовите си отговорности и да попълни състава на нов Висш правосъден съвет и на нов инспекторат към него. Работата на тези органи е на границата сред легитимността и нелегитимността ".

Найденов позволи, че може би задачата е да не се направи постоянно правосъдна промяна и да няма постоянно държавно управление.

" Интерес от това има този, който е добре "

Той подсети, че 90% от закононарушенията се правят за пари и би трябвало да се следва тяхната следа, с цел да се откри кой е заинтригуван.

Чухме доста неща в изказванията на основния прокурор, само че не и съответни обстоятелства, отбелаза още Найденов.

" Надявам се, че в случай че има обстоятелства, доказващи интервенция на политици в работата на магистратите, те би трябвало ще бъдат извадени на бял свят. Съмнявам се обаче,че ще продължи тази сага, защото едно е да го кажеш, друго е да го докажеш ".

Надявам се, че Прокуратурата ще стартира да работи по този начин, както би трябвало - без страст и политиканстване, съобщи той.

" Всичко зависи от редовите прокурори. Те би трябвало да осъзнаят мястото си и да потвърдят, че са част от самостоятелна правосъдна власт "

Не знам с какво Гешев пречи на процеса по сформиране на постоянно държавно управление, уточни още Найденов.

" Ако политиците знаят, би трябвало да го кажат "

Бойко Найденов подсети, че към този момент имаше две оферти за отстраняването на Гешев – " доста по-мотивирани и справедливи ", само че те не бяха прегледани от Висш съдебен съвет.

" Едни и същи хора във Висш съдебен съвет през днешния ден споделят едно, на другия ден – тъкмо противоположното. Дали ще се подложи на гласоподаване оставката му, това е доста имагинерно. Зависи от неща, които очевидно не знаем ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР