Не може полицаи, които нямат специфична подготовка за борба с

...
Не може полицаи, които нямат специфична подготовка за борба с
Коментари Харесай

Цветлин Йовчев: Не може полицаи без специфична подготовка да са на първа линия на протеста

" Не може служители на реда, които нямат характерна подготовка за битка с безредиците да излизат на първа линия, това е неточност. Оттам значително се стига и до обстановката с принуждение – тези хора не са готови, те го възприемат като тежък стрес, одобряват протичащото се като опасност за личния си живот. Това отключва експанзията. Нужно е да има „ антиконфликт ” представители, само че те не би трябвало да са на първа линия. Поставени в такава обстановка, може да реагират по несъответствуващ метод. Трябва да има място, където протестиращите да се изтеглят при напън от полицията ”.

 

Невзетите ограничения преди митинга в четвъртък разяснява някогашният вътрешен министър Цветлин Йовчев в предаването „ Офанзива с Любо Огнянов ” по NOVA NEWS.

 

Той изясни какви ограничения е трябвало да има за запазване мира на митинга. „ Не би трябвало да се позволява да има бягащи протестиращи и служители на реда, които ги гонят. Това води до разбъркване ”, сподели някогашният вътрешен министър. По думите му надали водното оръдие е провокирало офанзиви, това е преценка на обстановката. „ В България сме склонни да драматизираме ”, сподели той.

 

По думите му българските служители на реда не са подготвени и не знаят по какъв начин да работят в такива обстановки. „ В Израел е неразрешено при разпространяване на стачкуващи силите на реда да удрят с палки в главата и в горната част на тялото – това изисква освен инструкции, а и тренировки и образования ”, сподели Йовчев. „ Абсолютно не утвърждавам това, което се случва в заведението, евентуално са загърбени дадените указания – преследваш бягащи протестиращи, в което няма логичност. Когато има неподготвени хора, които са подложени на експанзия, това води до извънредно висок стрес ”, изясни Йовчев.

 

Според него има изпускане на нещата от контрола на водещите на силите и средствата по защита на митинга. „ Представете си, в случай че бяха почнали сходни ексцесии на стадиона – те щяха да опорочат играта ”, добави Йовчев. Той сподели, че никой не се опита да изследва за какво се стигна до тук.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР