Не може отговорността за съставяне на правителство да се върне

...
Не може отговорността за съставяне на правителство да се върне
Коментари Харесай

Германските партии "имат дълг" да съставят кабинет, обяви президентът

Не може отговорността за сформиране на държавно управление да се върне в ръцете на гласоподавателите, сподели немският президент Франк-Валтер Щайнмайер часове откакто канцлерът Ангела Меркел разгласи, че договарянията за сформиране на държавно управление са се оказали несполучливи. Той разгласи, че в околните дни ще беседва с партии, взели участие в разговора за така наречен " коалиция Ямайка " - консерваторите на Меркел, либералите и " зелените " - само че не изключва да въвлече и други партии, подготвени да сформират кабинет.

" Осем седмици след изборите и проучвателните диалози за сформиране на коалиция няма резултати. Изправени сме пред невиждана обстановка, каквото историята на федералната република до момента не познаваше, " добави Щайнмайер, без да се ангажира със период, в който ще се срещне с водачите.

" Онзи, който се кандидатира за изборите, с цел да получи отговорността да сформира държавно управление, не би трябвало бяга от нея, когато тя е в ръцете му, " сподели още президентът. Тази отговорност остава в действие и не може просто по този начин да се отхвърли и всички партии, взели участие в диалозите, би трябвало да премислят дейностите си. " Очаквам от всички подготвеност за диалози, " добави президентът. В околните дни " ще приказвам с всички партии, които са взели участие в договарянията, " само че ще приказвам и с всички други, които... не изключват опцията да влязат в държавното управление, сподели още Щайнмайер.

Думите на Щайнмайер към този момент изключват опцията той да предложения водача на втората партия в Бундестага - социалдемократите (SPD), които до момента бяха съдружен сътрудник на Меркел. Някои немски издания означават, че с тях той е отсрочил към този момент и опцията за привикване на нови избори.

Германските гласоподаватели би трябвало да получат опцията да преоценят политическата обстановка в страната, сподели в това време водачът на SPD Мартин Шулц, представен от " Ройтерс ". Шулц и неговата партия не престават да са срещу продължение на необятната коалиция с Християндемократите на Ангела Меркел. " В сходна обстановка суверенът, това са гласоподавателите, би трябвало да преоцени какво се случва ", уточни Шулц.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборите в Германия (188)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР