Не може моделът на управление на държавата да се крепи

...
Не може моделът на управление на държавата да се крепи
Коментари Харесай

Пазарджик към БСП: Искаме край на модела на управление – един човек нарежда по телефона

„ Не може моделът на ръководство на страната да се крепи на позвъняванията на един човек по телефона и кой какво му е споделил “, с тези думи се обърнаха присъстващи на срещата за показване на „ Визия за България “ в Пазарджик, оповестиха от пресцентъра на партия Българска социалистическа партия. На нея бяха – кметът на Пазарджик Тодор Попов, кметът на Ракитово Костадин Холянов и кметът на Стрелча Стойно Чачов, представители на бизнеса, лекари, учители, адвокати, Неправителствени организации, създатели. Според тях би трябвало да се сформира една визия, да се зададат цели за идващите години, които да се следват, без значение кой е на власт, с цел да се реализиран действителни резултати и да са понижи възприятието на неустановеност и безбожничество у българите. Хората споделиха, че има потребност от взаимоотношение на държавната с локалната власт. Те сложиха проблемите – задържане на младите образовани кадри; промени във външната политика- тя да се дефинира от българските интереси; възвръщане на самочувствието на българите, прекъсването на подмяната на българската история; проблемите на образованието в по-малките обитаеми места.
 6v4a1972  6v4a2001
„ Най-силната обществена стратегия е добре проведената капиталова стратегия “, това съобщи националният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Румен Гечев. По думите му, с цел да има увеличение на приходи, обществени помощи, пенсии, би трябвало да има динамичност на създадените артикули към 5-6% годишно, а сега е под 4%. Той акцентира, че има свиващи се вътрешни и пагубни външни вложения. „ Държавното вложение катализира доста повече непознати вложения. Когато една страна сама влага в свои предприятия, това е гаранция за непоклатимост “, акцентира той. Гечев съобщи, че във своята Визия левицата планува увеличение на средствата, с които разполага Българската банка за развиване. Тя би трябвало да спре да финансира единствено крупни огромни компании, а и дребните и междинните. „ Тези вложения ще разрешат на България да си обезпечи по-големи бюджетни доходи, страната ще има по-големи опция за обществена политика “, безапелационен бе той.

„ Финансирането на здравната системата посредством клинични пътеки и съществуването на лечебните заведения като търговски сдружения би трябвало да бъде прекъснато “, съобщи проф. Георги Михайлов. Според него лечебните заведения, които употребяват държавен запас, не би трябвало да бъдат търговски сдружения. Опитът на лечебните заведения и лекарите през последните 19 години демонстрира, че в сегашните условия на ръководство и финансиране на системата, ползите на пациента отиват в периферията, а в средата са икономическите ползи. „ Въпреки нуждата от съществено финансиране на опазването на здравето, държавните лечебни заведения би трябвало да бъдат най-много обществени предприятия, които извършват обществени функционалности “, безапелационен бе проф. Георги Михайлов.

„ Визия за България “ не е детайлна стратегия. Всеки един от нас слага разнообразни въпроси. Всеки един от секторните въпроси е част от генералния проблем: движим се в неправилна посока “, съобщи депутатът проф. Иво Христов. По думите му за пръв път Българска социалистическа партия слага този въпрос и то публично. „ Преходът е провален. Наложеният в България модел убива страната и въпросът е- дали ще я има като страна. Ние предлагаме решение. Вие ще кажете до каква степен сме прави и къде бъркаме “, съобщи проф. Христов и акцентира, че съответните проблеми няма по какъв начин да бъдат решени без да бъде решен общият и назад.

„ Вместо да предложим една платформа, спусната от горната страна, желаеме да чуем всеки един от вас, да чуем какви са проблемите, с цел да може те да влязат във Визията “, съобщи националният представител от ПГ на левицата от района Йордан Младенов. Той сподели, че следва правене на районни визии. „ Нека създадем дружно „ Визия за Пазарджик “ и всеки един от вас да откри място в нея “, прикани той. „ Имаме проблем във всички системи на публичния живот. Няма по какъв начин да можем да въведем ред единствено в една система. Имаме потребност от систематичен метод, с който да решим- по какъв начин да се развива България “, съобщи депутатът Стоян Мирчев. По думите му със своята визия Българска социалистическа партия слагаме началото на една книга, която не е написана. „ Нека я напишем дружно “, съобщи Мирчев.

В полемиката взеха присъединяване зам.-председателят на Българска социалистическа партия Кирил Добрев, народните представители Надя Клисурска, Славчо Велков, Георги Гьоков и Иван Иванов.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР