Не може една политическа партия едва ли не да излиза

...
Не може една политическа партия едва ли не да излиза
Коментари Харесай

Проф. Маринов: Изненадах се от смс-а на Петков за ареста на Борисов - абсурд е премиерът да арестува

" Не може една политическа партия надали не да излиза с манифест, със свое главно обръщение " Ние ще вкарваме в пандиза ". По принцип партиите не вкарват в пандиза. Аз и по тази причина се учудих доста – в случай че това е правилно, несъмнено, което твърди Слави Трифонов, че Кирил Петков е пратил един горделив SMS " Арестувах Бойко Борисов " и така нататък Министър-председателят не арестува – това е парадокс! Дори самото мислене от този вид е неуместно. "

Това съобщи в изявление за Агенция " Фокус " проф. Александър Маринов – политолог и ръководител на Стратегическия съвет към президента.

Според него разногласията дали дипломат Елеонора Митрофанова би трябвало да бъде поканена на тържественото разкриване 48-то Народно събрание и дали украинският президент Владимир Зеленски да направи послание, са на светлинни години освен от ползите на голямото болшинство на българите, само че и от най-непосредствените задания пред Народното събрание.

 

" Вместо да намерят метод да беседват за възможните допирни точки, цели и цели на едно ръководство, или да договарят за държавно управление, те се разправят с неща, които са… какво да ви кажа, това просто в действителност е неуместно. А на всичкото от горната страна, това се изкарва като някакъв супер значим политически въпрос. И за какво се чудим тогава, че 2/3 от българите не желаят да гласоподават, а хора, що се касае за една парламентарна група, отиват и гласоподават с " Не поддържам никого “. Това е напълно разумно и за жалост, се обрисува по този начин и да продължи ", разяснява проф. Маринов.

" Аз считам, че ще е доста забавно да забележим, в случай че излязат тези три-четири партии и кажат на гласоподавателите, в това число на своите – " Друго не може да създадем за вас, обаче – ето, виждате ли, не поканихме Митрофанова “. Да забележим какъв брой ще се зарадват гласоподавателите ", съобщи политологът.

" Парламентът е мощно фрагментиран и политическа коалиция не е допустима. Значи би трябвало да се търси някаква програмна територия, на която вероятно да се съгласят партиите, че би трябвало да работят в обозримо бъдеще, малко бъдеще. Но както виждате, няма и намек за такива тематики и се основава усещане, че партиите към този момент се готвят за идващите избори ", изясни политологът.

Той разяснява и предлагането на ГЕРБ-СДС към " Демократична България “ дружно да внесат искане в Народното събрание, за изпращане на оръжие за Украйна, по което към момента няма отговор от Демократична България.

" Това би било следващото неуместно осъществяване на българските партии в Народното събрание. Значи от първия ден, когато би трябвало, вместо да се конституира Народното събрание, да стартира работа за съставяне на комисиите… Чакат огромен брой законопроекти, готови от държавното управление по отношение на Плана за възобновяване и устойчивост; евентуално до една седмица или до 10 дни ще бъде импортиран най-късно планът за бюджет. За тази цел, с цел да може да работи Народното събрание, би трябвало да има комисии. Тези комисии би трябвало да бъдат формирани. Трябва да се гледат евентуално някакви промени в Правилника на Народното събрание. Вместо да се захванем за нещо, което е съответно и което може да способства за решение на проблемите на голямата част от българите, те в този момент вземат решение за оръжие. И ми е доста любопитно какво ще се случи, какво ще решат и най-много по какъв начин ще реагират българските жители на това решение, тъй като това ще е още една стъпка, поредна, за замесване, за рисково ангажиране на България с военните дейности в Украйна, публично, държавно ангажирана ", изясни проф. Маринов.

" В България има една партия, която е по-голяма от всички останали взети дружно, въпреки че това е виртуална партия, и това е Партията на мира, тъй като аз съм надълбоко уверен, че голямото болшинство от българите желаят, упорстват България да бъде доста деликатна и да не се ангажира със стъпки, които усилват така и така забележителния риск пред страната. За това ще пристигна време, тъй като ние, цели генерации бяха отвикнали изобщо да мислят по казуса за войната и мира, само че ето, виждате, че живеем в такова време, че всеки би трябвало да мисли по тези въпроси. Така че това е още един образец за безнадеждното отчуждаване на българските парламентарни сили, множеството от тях, отчуждаване от проблемите и насъщните потребности на голямото болшинство от българите ", разяснява той.

По отношение на мандатите за сформиране на държавно управление проф. Маринов разяснява, че " каквито и фокуси да вършат ГЕРБ, каквито и евроатлантически пози да заемат, другите, с които те биха могли да създадат коалиция, не желаят да имат нищо общо с тях. "

Според него ГЕРБ могат да създадат едно само нещо - да предложат, откакто настояват, че могат да предложат релативно безпристрастен, т.е. не включващ ярки партийни фигури кабинет, откакто други не желаят или множеството от другите не желаят публично да го поддържат, внасят едно предложение и тогава ще забележим, може пък да се получи едно подкрепено държавно управление на малцинството.

" Разбира се, това е малко евентуално, само че въпреки всичко това е един вид. След това вторият мандат също е явен – той ще отиде при " Продължаваме промяната “. Там нещата също са явни, тъй като евентуално ще имаме взаимен отговор от страна на ГЕРБ след неуспеха на първия мандат. Разбира се, допустимо е ГЕРБ да премислят, да решат нещо друго, само че някак си ще бъде и за тях доста мъчно да го обяснят на своите гласоподаватели – по какъв начин ще поддържат държавно управление на тези, които правеха клипчета пред пандиза и неведнъж заявяваха, че желаят да пратят водача им там ", изясни политологът.

Хората, които вършат такива пророчества, може би би трябвало да пускат по-често тото, тъй като очевидно имат някакви качества. Така проф. Маринов разяснява изказванията, че третият мандат ще бъде даден на партия " Бъларски напредък " на Стефан Янев.

" Може да се случи една грандиозна чудноватост, в случай че питате мен. Защо? Защото откакто предходните два мандата двете страни или двата лагера са декларирали, т.е. дори трите лагера, дружно с " Възраждане “ – те са декларирали и са потвърдили, че не желаят да имат нищо общо между тях, внезапно в третия мандат вземат решение да се прегърнат. Аз, да ви призная, съм последовател на тезата, че не е нужно на страната държавно управление непременно. Нужно е държавно управление, което ще е способно да работи и да взема решение проблемите на хората. Ако това е някаква странна договорка на мрачно, с възприятието, че се прави нещо срамно, тогава към този момент въпросът е различен. Не ми е ясно, който ще да получи третия мандат, по какъв начин ще може да събере една открита поддръжка от взаимноизключващи се величини. Освен в случай че не настъпи някакъв доста сериозен, бих споделил коренен поврат в държанието на партиите, само че към този момент ние нямаме такива признаци ", добави той.

Председателят на Стратегическия съвет към президента разяснява и изказванията, че Румен Радев желал да продължи да ръководи посредством длъжностен кабинет.

" Човек, който твърди, че президентът гори от предпочитание в този момент да направи още един длъжностен кабинет, и освен това – за това той пречи на съставянето на постоянно държавно управление, значи това е или един безусловно неграмотен човек, или е напълно преднамерено говорещ лъжи човек. Кой естествен си мисли, че президентът гори от предпочитание да се нагърби с ръководството на страната без парламент, доста е евентуално и без бюджет, тъй като аз съм песимистичен дали ще свършат тази работа, с доста съществени проблеми – стопански, обществени и така нататък? Че кой естествен човек, в случай че не е политически мазохист, а съгласно мен президентът не е подобен, ще гори от предпочитание? Той просто извършва своето конституционно обвързване и това е всичко ", изясни проф. Маринов.

Ролята на Соломон Паси и Росен Плевнелиев за някакво евроатлантическо обединяване е забавна и необикновена. Ролята им е да са медиатори, обаче се колебая, че това ще свърши работа, счита той.

" Представете си до каква степен сме я докарали, в случай че българските партии не могат да приказват между тях, а би трябвало да употребяват медиатор. Сега замисълът на ГЕРБ съгласно мен е явен – че това са две политически персони, които са с ярки, да не кажа по-силна дума, пронатовски позиции и проевропейски да кажем, които се употребяват, с цел да бъде оказан напън върху " Продължаваме промяната “ и " Демократична България “ да не отклоняват предлагането за разговор. Те не могат да предложат сами по себе си решение, те нямат такива пълномощия. Така че работата наподобява безплодна, макар че в обезвереното състояние, в което се намират партиите, т.е. цялостната неспособност да създадат нещо продуктивно, за какво пък да не се опита и нещо по-различно? В края на краищата, може пък да стане. Скептичен съм, само че да забележим дали изобщо ще проработи ", заключи проф. Александър Маринов.

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР