„Не може да заменяме бързината срещу законността, законосъобразността срещу хипотетични

...
„Не може да заменяме бързината срещу законността, законосъобразността срещу хипотетични
Коментари Харесай

Атанас Костадинов за ветото на президента: Не може да заменяме бързината срещу законността

„ Не може да заменяме бързината против законността, законосъобразността против хипотетични инвестиции”. Това разгласи в предаването „ Тази сутрин” депутатът от Българска социалистическа партия Атанас Костадинов във връзка опцията посредством Закона за околната среда да се апелира единствено на една инстанция, на която президентът Румен Радев наложи несъгласие.

Костадинов подсети, че левицата предлага да се даде бърза писта за капиталови планове, само че на 2 инстанции с по най-много 3 месеца, или общо 6 за обжалване.

„ Когато се вкарва едноинстанционно произвеждане и отхвърляме опцията на жителите да има касационно изговаряне по тяхна тъжба, се лимитира контролът върху правосъдните решения и решенията на органа, който ги е издал. За въпроси от голям обществен интерес това е недопустимо”, счита депутатът от Българска социалистическа партия.

Според него България от 30 години бърза и се вижда до какво положение сме стигнали.

Мотивите на президента за налагане на несъгласие повтарят претекстовете на сътрудниците от Българска социалистическа партия, разяснява някогашният министър на околната среда и водите Ивелина Василева, която в този момент е ръководител на Комисията по околна среда и води в Народното събрание.

„ Отпаденото на обжалването на втора инстанция важи единствено за стратегически обекти. Тук приказваме за развиването на България. Говорим за инфраструктура, енергийни обекти, газопреносна мрежа. За тези обекти времето и периодите са основни. С това решение и претекстовете по-скоро ще се компроментира качеството на правосъдната институция. Отпадането на обжалване пред втора инстанция е процедура в редица европейски държави”, разяснява Василева.

Атанас Костадинов разгласи още, че Българска социалистическа партия ще даде случая с „ Полимери” – Девня на прокуратурата.

Той изясни, че се касае за източване на държавния бюджет с към 15 млн. лева, разследване на решение на Министерски съвет за утилизацията и обезвреждането на рисков боклук на някогашната площадка на „ Полимери”. По думите му това може да бъде осъществено с 4 млн. лева

Вижте повече във видеото:

-->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР