Не може да става и дума под хуманитарен претекст да

...
Не може да става и дума под хуманитарен претекст да
Коментари Харесай

ЕС е против руското предложение за разминиране на украинските пристанища, за да има износ на зърно

Не може да става и дума под филантропичен предлог да се слага под въпрос сигурността на Украйна.

Това съобщи през днешния ден ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел на конференция след края на двудневното изключително съвещание на държавните и държавните ръководители на страните от Европейски Съюз в Брюксел.

Той направи този коментар във връзка предлагането на съветския външен министър Сергей Лавров в Черно море да бъдат обезпечени коридори за експорт на украинско жито, в случай че Украйна разминира крайбрежието. Думите на Лавров бяха представени от международни медии във връзка визитата му през днешния ден в Бахрейн.

Мишел означи, че дефицитът на зърно по света може да породи напрежение и това да докара до напън върху Европа. Той добави, че участниците в Европейския съвет са разискали опциите за преустановяване на зависимостта от импорт на съветски енергоносители, както и за повишение на разноските за защита.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен уточни, че идните взаимни европейски публични поръчки за доставяне с газ ще допринесат за реализиране на по-добри условия. По нейните думи вносът в Европейски Съюз на полутечен газ се е удвоил по отношение на данните за предходната година.

Тя заяви, че размерът на европейските газови складове е напълнен до 41 на 100 и това е покачване с пет % по отношение на същия месец преди година. Фон дер Лайен добави, че ще бъдат обезпечени 300 милиарда евро за ускорено въвеждане на възобновими източници на сила. Тя добави, че Европейски Съюз скоро ще даде половин милиард евро за първите три за европейски взаимни разработки в региона на защитата.

По нейните думи Европейски Съюз се приготвя за сухопътен експорт на украинската зърнена годишна продукция. Председателят на Европейска комисия добави, че Русия популяризира дезинформация за дефицита на храни, като посочи, че Европейски Съюз не е налагал наказания за съветските аграрни артикули, нито за износа на съветски торове. Тя съобщи, че Русия взривява в Украйна зърнени хранилища и минира плодородни поля, с цел да предотврати засаждането на идната годишна продукция. Единствената причина за дефицита на храни е войната, заключи Фон дер Лайен.

Попитана дали Европейска комисия приготвя още наказания, тя уточни, че за Европейски Съюз в този момент е значимо да се ползват към този момент признатите ограничения. Фон дер Лайен означи потребността да се работи против опитите за заобикаляне на въведените против Русия и Беларус ограничавания.

Източник БТА
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР