Не може да се отрече - правителството успява да опорочи

...
Не може да се отрече - правителството успява да опорочи
Коментари Харесай

Вместо сбогом: Властта уреди родата с нагли назначения

Не може да се отхвърли - държавното управление съумява да опорочи всяко нещо, до което се допре. Последният образец е с новите процедури за назначение в бордовете на държавните компании. Твърденията, че държавната стопанска система ще се ръководи от готови фрагменти, определени в почтено съревнование - едно от изискванията за участието ни в чакалнята на еврозоната катастрофира шумно в нагли назначения в последния миг. Иначе бавни структури съумяха със светкавична скорост да променят устави и да впишат промени в Търговския указател, единствено и единствено да изпрeварят промяната в политическия часовой в изпълнителната власт.

Каквото повикало, такова се обадило. Народното заседание спря с мораториум тези процедури и назначения, които не са завършили, а от партия " Изправи се! Мутри вън! " внесоха законопроект, с който упорстват да бъдат неразрешени всевъзможни промени в бордове в срок от 6 месеца преди провеждането на постоянни парламентарни избори. Предвижда се още преустановяване на подписаните досега контракти за нови членове на борда на предприятията. Ще се откри ли воля и време за прокарването на тези хрумвания на две четения в актуалното Народно заседание, следва да забележим. Това, което е несъмнено обаче, е, че духът на закона е нарушен, доста от текстовете му съдържат малки врати и задачата напълно не е по-добро ръководство на държавните компании.   

 

Претупване в последния миг

 

Всички обстоятелства към назначенията сочат, че към тях се пристъпва, макар че няма подготвеност за осъществяване на естествени състезания. И при приемането на правилника за използване на закона, и при промените му в разгара на втората вълна на пандемията е имало оферти за по-сериозно отсрочване на периодите за избор на нови бордове в предприятията. Агенцията за обществени предприятия и надзор например  упорства да се отсрочи с още 1 година правенето на първата по рода си " политика на присъединяване на страната в обществените предприятия ". На 16 март организацията е разгласила проектопостановление за смяна в правилника на закона, от което излиза наяве, че структурата не смогва в условия на пандемия да изготви визия по какъв начин би трябвало да се ръководи държавната стопанска система. Затова от там искат срокът за показване на документа да се изтегли от 31 декември 2020 година (вече е налице фактическо неизпълнение) до 31 декември 2021 година Агенцията желае пролонгация и за правенето на методика за оценка на осъществяването на бизнеспрограмите на държавните сдружения, като даже упорства това обвързване да се трансферира на държавното управление. 

Силно просрочен е и анализът, който организацията следва да изготви за характера на съществуващите у нас държавни предприятия и дали те извършват най-вече частна или обществена функционалност. Законът не разрешава да се основават държавни предприятия, които ще извършват най-вече стопанска активност, която може да се прави от напълно частен оператор (това не попречи страната да сътвори Държавна петролна компания). Анализът бе възложен през юли м.г. на организацията и сякаш трябваше да е подготвен до края на годината, само че подобен документ още няма оповестен. 

Държавата може да няма ясна политика за ръководство на държавните компании, само че пък й е напълно ясно по какъв начин да минира състезанията с правилни хора. 

 

В енергетиката - бетониране за най-малко две държавни управления напред 

 

Извършените светкавични назначения в обособени браншове, като енергетика, онагледиха друга дупка в процедурите - прекомерно дълги мандати и опция на кабинета по свое убеждение да трансформира тези периоди. Противно на логиката, мандатите са уредени не в закона, а в правилника за използването му, където е планувана опция за контракти с дълготрайност от 3 до 5 години. И въобще не е изненадващо, че в последния миг множеството държавни сдружения - и в енергетиката, и в стопанската система, са избрали тъкмо дългия период.

Справка във фирмените регистри демонстрира светкавични дейности на забърканите органи, освен това подхванати незабавно след изборите. Така да вземем за пример уставът на Държавната консолидационна компания бе изменен на 13 април, като мандатът на съвета на шефовете е продължен от 3 на 5 години. В устава на АЕЦ " Козлодуй " няма смяна - и до момента той предвиждаше бордът да е с оптимално оторизации по закон мандат. В решението на БЕХ за назначение на нови членове на борда на АЕЦ " Козлодуй " обаче категорично е посочен 5-годишен мандат, като решението е от 19 април и е вписано  в Търговски указател на 24 април, ден след налагането на мораториум върху назначенията. 

Мораториумът за назначения в държавните сдружения бе изпреварен и в " Булгартрансгаз " ЕАД - на 13 април БЕХ взе решение за избор на нови членове на Надзорния съвет, като те ще са с 5-годишен мандат. Новият Надзорен съвет към този момент е вписан в Търговския указател, като структурата тихомълком разгласи конкурс за нови членове на управителния съвет. Както mediapool писа, срокът за подаване на документи е 10 дни. За три свободни места са кандидатствали четирима души. Един от тях -  Ромен Кишкин, не бе позволен по документи, макар че е кадър с дълготраен опит в газовата промишленост. Кишкин избухна и в писмо до " Сега "  определи хората, отстранили го от конкуренцията, като " опаковани олигофрени ". Така за трите места има трима сигурни претенденти - досегашният шеф Владимир Малинов и брачният партньор на пиарката на премиера в оставка Бойко Борисов Севдалина Арнаудова Делян Димитров, както и един нов представител - Дарина Колева. Тези назначения би следвало да са замразени с мораториума на Народно събрание, който би трябвало да работи до назначение на служебно държавно управление. Както " Сега " писа, в енергетиката си откриха топли местенца и други правилни фрагменти на партията. 

 

Финансите на обществените предприятия няма да изсветлеят 

 

През февруари в Закона за обществените предприятия - посред пандемия и малко преди изборите, са осъществени няколко промени през задната врата. С преходни разпореждания към законопроекта за промени на Закона за железопътния превоз е изменен и Законът за обществените предприятия - обичана тактичност на предходното Народно заседание. От закона са изпаднали две основни разпореждания. Според първата всички държавни предприятия, които имат най-вече обществен темперамент, би трябвало да бъдат преобразувани в типичен административни структури. Като опция законът планува тези предприятия да бъдат включени в консолидираната фискална стратегия, т.е. финансите им да бъдат част от бюджета. С аргумента, че това ще обърка работата на три предприятия в бранш превоз - РВД, " Пристанищна инфраструктура " и НКЖИ, тези разпореждания са отпаднали. Показателно е, че финансовото министерство е излязло с изрично негативно мнение против поправките, а гласът му, който нормално се чува, този път е подценен. " В претекстовете на вносителя липсва безапелационна аргументация по отношение на неприлагането на разновидността за включване на посочените три предприятия в консолидираната фискална стратегия ", безапелационни са от МФ. 

На този декор можем да чакаме доста малко от новата рамка за ръководство на държавните предприятия с изключение на бламиране и игри на гоненица при задаващите се проверки. Те към този момент започнаха. Поне мораториумът сработи за част от състезанията за избор на самостоятелни членове на бордовете, течащи в Агенцията за обществени предприятия и надзор, и те все още са замразени. На ход най-вероятно ще бъде служебният кабинет и последващо Народно заседание. 

Автор: Таня Петрова

Източник:
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР