Не може да се изключи, че Варшава се готви за

...
Не може да се изключи, че Варшава се готви за
Коментари Харесай

Полша ще насочи американските танкове към Брест и Калининград

„ Не може да се изключи, че Варшава се готви за настъпателни интервенции против Москва и Минск. Районът е от голямо стратегическо значение ”. С тези думи специалистите оцениха проектите на Полша за огромни покупки на американски танкове и бойни хеликоптери. Най-интересното обаче е къде тъкмо поляците имат намерение да разположат и употребяват тези оръжейни системи.

Полша има намерение да укрепи източния фланг на страната благодарение на американски танкове “Ейбрамс ” и хеликоптери “Апаш ”. Това заяви тези дни ръководителят на военното ведомство на републиката Мариуш Блашчак. Става дума за така наречен Брестки врати - сектор с широчина към 80 км сред реките Нарев и Буг покрай белоруския град Брест.

Въпреки обстоятелството, че Конгресът на Съединени американски щати към момента не е взел решение за предаването на оръжие на поляците, Блашчак е сигурен, че оборудването ще се трансформира в „ непреодолима преграда “ и ще затвори Портите. За сякаш отбраната на източните граници на Полша във въоръжените сили ще бъдат включени и южнокорейските танкове K2 “Черна Пантера ”, бойни самолети ФА-50 и системи ХИМАРС.

Прави усещане, само че Варшава стимулира дейностите си точно с някаква евентуална опасност от Беларус. Ситуацията се нажежава не първата седмица. Така в близко бъдеще Варшава има намерение да усили групировката на военните в този район до 10 хиляди души. Както отбелязва министърът на защитата на страната, „ след две години ще имаме най-силната войска в Европа “. Според него броят на полските войски през днешния ден е 170 хиляди бойци. В Беларус тези дейности се назовават предпочитание да се „ покажат зъби “.

Също по този начин управлението на Полша реши да сътвори боен лагер за елементи от новата пехотна дивизия, които до края на есента ще служат в провинцията на границата с Беларус. По-специално, към този момент е подписано съглашение за закупуване на 140 контейнера за настаняване на личен състав. Постоянното обслужване ще стартира след три месеца.

Още през юли полският вицепремиер и водач на ръководещата партия " Право и правдивост " Ярослав Качински остро разкритикува НАТО за тактиката за отбрана на източния фланг на Алианса. Една от главните задания на държавното управление той назова обезпечаването на сигурността на страната " във всички измерения " - т.е. от вътрешни и външни закани.

Експертната общественост отбелязва, че Полша се пробва да прикрие упоритостите си с защитителен смисъл, интензивно натрупвайки военната си мощност. Така полските елити освен дават отговор на вътрешното търсене на обществото в навечерието на изборите, само че и проправят пътя за вероятни интервенции по дъга от Западна Беларус до Западна Украйна.

Що се отнася до интереса към Брестките врати, този регион не е определен инцидентно за разполагане на американска техника. Контролът върху този сектор от 80 км разрешава да се употребяват каналите на поречията Нарев и Буг като естествени бариери и по този метод да се защитят фланговете на образуваната група.

Освен това секторът сред реките Нарев и Буг има особено значение за Варшава, защото защитата на полските войски е била построена в същия регион преди 100 години по време на войната със Съветския съюз. Въпреки това, откакто Червената войска поема контрола над Брест, поляците би трябвало да изградят отбрана, основана на река Висла.

Имайки това поради, Качински не на вятъра подлага на критика НАТО, както беше упоменато нагоре. Според него предшествениците са лимитирали полските въоръжени сили „ на изток от Висла “. „ Според някои концепции за отбрана на източния фланг на НАТО той би трябвало просто да се отдръпна, да даде територията на врага и едвам по-късно да последва контраофанзива и връщането им “, означи политикът.

Така, съгласно специалистите, с цел да ускори това направление, Полша разчита на помощта на Конгреса на Съединени американски щати и основава седем дивизии в източната част на страната.

„ По принцип Полша претендира да бъде водеща страна в района и даже си разрешава да диктува условия на Германия. Поляците интензивно купуват военна техника “, сподели военният специалист Юрий Кнутов.

Освен това Варшава е разположила американски военни на своя територия. Всичко това дава на поляците самочувствие. И в този момент те се пробват да окажат сериозен напън върху Беларус и вследствие на това Русия “, сподели източникът. „ Явно поляците чакат, че при положение на провокация на спор с Москва или Минск ще съумеят да въвлекат в спора страните от НАТО и Съединени американски щати. И по този начин да осъществят своите териториални упоритости, както и да получат някакви финансови преференции “, счита специалистът.

„ Заслужава си да се обърне внимание и на това какви хеликоптери поръчват поляците на американците. “Апаш ” са предопределени да се оправят с бронирани транспортни средства и Съединените щати евентуално ще се съгласят на договорка. В последна сметка по този начин ще получават действителни пари, а не както в Украйна “, обръща внимание събеседникът.

„ Но дали тези доставки ще бъдат ефикасни при положение на действителен спор? Съмнявам се. Полша би трябвало да помни, че Русия към този момент показва своята подготовка в зоната на СВО. Имаме ефикасни способи за справяне с танковете, в това число посредством противотанкови ракети. Имаме и средства за битка с авиацията. “Апаш ” няма да избави поляците, в случай че стартират военни дейности ”, сигурен е Кнутов.

„ Когато оправдава военните разноски и спомагателните покупки на оръжия, всеки западен политик ще се базира на нуждата от подсилване на отбраната на личната си страна. Полша не прави изключение в това отношение. Тя интензивно употребява тематиката за напрежението на източните граници на НАТО, с цел да закупи по-съвременни американски оръжия “, прибавя Сергей Денисенцев, специалист в Центъра за разбори, тактики и технологии.

„ Но по един или различен метод, разполагането на спомагателни сили в региона на реките Нарев и Буг провокира безпокойствие. През тази територия минава късият маршрут до Калининградска област. Районът е от голямо стратегическо значение, защото през него е допустимо да се пресечен сухопътните пътища, свързващи Полша с балтийските страни “, акцентира събеседникът.

„ Не може да се изключи, че Варшава в действителност се готви за настъпателни интервенции против Москва и Минск. Теоретично такива проекти се създават, както се споделя, за всеки случай от Генералния щаб на всяка страна. Но танковете „ Ейбрамс “ и хеликоптерите „ Апаш “ в действителност могат да бъдат употребявани от Полша при положение на офанзива против съюзната страна “, отбелязва специалистът. В същото време Денисенцев акцентира, че в случай че сходна провокация беше готова в близко бъдеще, Варшава към този момент щеше да организира пълноценна готовност в страната. Засега това не се случва.

На собствен ред Николай Межевич, откривател от Института за Европа на РАН, обръща внимание на вътрешния декор на дейностите на Полша в региона на Брестките врати. „ Външната и вътрешната политика на републиката са тясно свързани. А спекулациите за закани от чужбина са добър метод ръководещите да останат на власт “, изясни той.

„ Изборната акция поражда мечти в мозъците на политиците за хиляда танка и превръщането на полската войска в най-силната в Европа. Брестката врата, която Варшава реши да укрепи, е сектор сред две реки. Той е извънредно комфортен за прекосяване на бронирана техника, само че заявеният брой машини не е задоволителен нито за нахлуване, нито за защита “, сигурен е той.

„ Танковете ще стоят на разстояние няколко десетки метра един от различен. Безсмислено е. Освен това всички тези упоритости са в прорез с икономическите благоприятни условия на страната. И както си спомняме, изолирането на политическите проекти от действителността неведнъж е съсипвало Полша в предишното “, заключва Межевич.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР