Не може да се игнорира факта, който е потвърден от

...
Не може да се игнорира факта, който е потвърден от
Коментари Харесай

Климатолог пред Дарик: Увеличаването на глобалната температура води до екстремни прояви на времето

" Не може да се пренебрегва обстоятелството, който е доказан от учени по целия свят, че с изключение на, че има климатични промени, огромна еролята и на човешкия фактор за тези промени и това, което научните проучвания споделят най-малко от 40 години, ече човешкият фактор също е причина за климатични промени -започва да играе роля, която видимо се демонстрира ".

Това съобщи в предаването " Кой приказва " по Дарик радио климатологът Антоанета Йотова.

 Антоанета Йотова, Мария Черешева и Апостол Дянков

" Климатичните промени нормално ги асоциираме с така наречен световно стопляне, само че в действителност резултатът на увеличаващата се междинна световна температура е във от ден на ден и по-интензивни рискови прояви на времето ", разяснява още климатологът.

" Ние имаме една климатична система -в нея, когато й покачваме температурата и надлежно силата, ние имаме доста по-голяма динамичност. Ние по тази причина имаме тези рискови прояви на времето ", уточни още Антоанета Йотова.

По думите й в моментаповишението на междинната световна температура еоколо 1,2 градуса по отношение на така наречен прединдустриален интервал.

" Ние с нашата икономическа и всякаква активност непрестанно работим за нарушение на салдото ", безапелационна е тя.

" У нас за благополучие нямаме чак такива бедствия каквито санапример в Пакистан сега ", разяснява от своя страна Апостол Дянков от WWF България. По думите му частично това се дължи на обстоятелството, че в България имаме гори, които могат да задържат водата. Те имат извънредно значима функционалност, добави той.

Според Апостол Дянков България има все по-належаща потребност от вицепремиер по климатичните политики, защото климатичната политика е хоризонтална политика.

" Има потребност от смяна в законодателството и най-много така наречен Закон за ограничение на изменението на климата да бъде съществено обновен, защото той не включва тази част с климатичните опасности - по какъв начин да се наблюдават и мерят, не включва ограничения за акомодация към климатичните промени ", добави той.

Целия диалог с Антоанета Йотова и Апостол Дянков чуйте във видеото.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР