"Не може да се говори, че язовирите у нас са

...
"Не може да се говори, че язовирите у нас са
Коментари Харесай

Експерт: Не може да се говори, че язовирите у нас са цъкащи бомби

"Не може да се приказва, че язовирите у нас са "цъкащи бомби ", съобщи пред Българска национална телевизия проф. Димитър Кисляков, началник на Катедра "Хидротехника и хидромелиорации " в УАСГ.

"Ако не се поддържа механически грамотно, с течение на времето язовирът може да стане рисков. Той може да бъде оборудване с висок второстепенен риск - т.е. при избрани събития освен той да се унищожи, само че и да има рискови последствия от това ", изясни специалистът.

По думите му, всяко техническо оборудване има потребност от постоянно поддържане, а при поддръжката и ремонта на язовирите, доста действия изискват да се работи на изсъхнало.

"В 21 век всевъзможни действия в строителството могат да се правят и под вода, само че със напълно други експерти, материали и на напълно други цени ", безапелационен е професорът.

Той изясни, че преливниците спадат към така наречен облекчителни уреди на преливниците и имат за задача да организират безвредно високата вълна.

"Има си условия за какъв клас язовир какво надвишение и висока вълна може да бъде поета ", изясни проф. Кисляков.

"Собствеността върху язовирите мина през избрани стадии и някои от тези въпроси се наложи да бъдат нормативно регламентирани, сътвори се надзорен орган. Проблем у нас е, че прекалено много ведомства имат отношение към водите и ръководството на водите по принцип е отделено от техническото положение на оборудванията. Решението на този проблем не би било просто и би изисквало коренно безредие на цялата нормативна уредба ", счита професорът.

"Големите язовири у нас изрично са в положително положение, проблемите се вземат решение все по-добре. Ако би трябвало да обобщя, бих споделил, че сме се изкачили много над дъното ", сподели в умозаключение проф. Кисляков.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР