Не може да покориш планинския връх, можеш да победиш само

...
Не може да покориш планинския връх, можеш да победиш само
Коментари Харесай

Петричанката Силвия Аздреева: Не можеш да покориш върха, а да победиш само себе си

Не може да покориш планинския връх, можеш да победиш единствено себе си. Това сподели Силвия Аздреева в празничното издание на " Денят на Фокус “ по радио " Фокус “. Тя издаде книга, наречена " Да покориш себе си “, отдадена на триумфите й като катерач. Аздреева е втората българка, изкачила Еверест (2022), и първата, стъпила на Лхотце (2022) и на К2 (2023).

8516 м е височината на връх Лхотце – гледките са толкоз внушителни, колкото и от Еверест, сподели Аздреева. За да стигнеш до такава степен, би трябвало да бъдеш боец и да бъдеш фокусиран, с цел да не загинеш. В такива моменти чувстваш само отмалялост – не можеш да се зарадваш, тъй като занапред ти следва да слезеш, а знаем, че в този интервал стават най-вече произшествия. " Видях пеперуда на 8000 м – не знам дали не беше илюзия, тъй като в Хималаите живеят птици на такава височина – гарвани “, сподели още Аздреева.

" Бях доста горда от себе си – пристигна ми да се разплача и на 50 м под Еверест плаках от самото начало от тези последни 50 м до самия връх. Махнах маската и очилата, с цел да се фотографирам, и след минути усетих по какъв начин сълзите ми замръзваха. Това беше доста забавно. Още повече се разчувствах, когато развях там българското знаме “, съобщи Аздреева.

" Екстремно се изкачих на един от тези върхове – поучавам хората да не поемат моите опасности – да скоча непосредствено на 7000 м връх. Трябва да бъдете готови, с цел да имате по-стабилна преценка и самонадеяност, уменията ти са основни и разчиташ единствено на себе си. На К 2 останах сама на 7000 м височина, в най-голямата снежна стихия в живота си “, разясни пътешественицата и сподели, че повече за това, по какъв начин е оживяла там, можете прочетете в книгата й.

" На върха покоряваш себе си- не можеш да покориш него. Себеотдаването,през които преминаваш в месеците тренировки, е най-важното. Тренира се 6 дни в седмицата, по два пъти дневно, до момента в който се подготвяш за нанагорнище. Тренировките са на скали, вътрешни стени и така нататък, лишават близо 2 месеца. Тялото е подложено на мъчения. Аз виждам на изкачването като на тестване на духа – желая да видя своите граници, с цел да израсна, изясни Аздреева.

" Вярата в себе си е основополагаща. Трябва да я има, без да граничи с неблагоразумие и твърдоглавие до безспир. Съавтор на книгата " Да покориш себе си “ е спортният публицист Найден Тодоров “, описа още събеседникът.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР