Не може да обвиняваме промените в климата за всяко едно

...
Не може да обвиняваме промените в климата за всяко едно
Коментари Харесай

Виргиниюс Синкявичюс: Скорошните наводнения в България са огромно бедствие

Не може да упрекваме измененията в климата за всяко едно рисково метеорологично събитие. Те обаче водят до по-чести такива събития, вършат ги по-тежки и по-дълготрайни. Въздействието върху обществото е все по-сериозно. Бяхме очевидци на скорошните наводнения в България, които предизвикаха четири смъртни случая – това е голямо злополучие.

Това разяснява в студиото на „ Здравей, България ” Европейският комисар за околната среда, океаните и рибарството Виргиниюс Синкявичюс.

„ Наводненията са най-често срещаното и най-скъпото злополучие в Европа ”, акцентира той.

„ Винаги има взаимовръзка в природата. Когато са налице дълготрайни суши, водата попива и в даден миг тя би трябвало да се излее като дъжд на друго място – нормално се случва това. Но почвата не може да се оправи с тези проливни дъждове и това води до бедствията, до наводненията. Наводненията са най-често срещаното и най-скъпото злополучие в Европа – най-скорошните образци са България, Гърция и Словения ”, сподели той.

Синкявичюс добави, че загубата на биоразнообразие се следи всекидневно.

„ 60-70% от почвите в Европа не са в положително положение. Те не могат да извършват своята функционалност – от земеделие до това да предотвратят следствията от рискови климатични събития. По подобен метод стоят и нещата с водните басейни ”, разяснява европейският комисар за околната среда, океаните и рибарството.

 

 

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР