Не може да има вот на недоверие към служебно правителство.

...
Не може да има вот на недоверие към служебно правителство.
Коментари Харесай

Борислав Цеков: Не може да има вот на недоверие към служебно правителство

„ Не може да има избор на съмнение към служебно държавно управление ”. Това съобщи преподавателят по конституционно право доцент Борислав Цеков в предаването „ Денят онлайн ” по NOVA NEWS във връзка премисляния избор от опозиционните партии Българска социалистическа партия, „ Възраждане ” и Има Такъв Народ.

„ Ако решат да внесат това предложение, те ще нарушат Конституцията. Не може Народното събрание да осъществя политическа отговорност към държавно управление, което той не е избирал ”, посочи Цеков. Той направи съпоставяне – „ те на следващия ден могат да решат да подпалят постройката на Народното събрание, само че това ще бъде закононарушение ”.

Относно идната среща сред служебния министър председател Димитър Главчев и президента Румен Радев той изясни, че президентът работи с така наречен „ обвързана подготвеност ”.

„ Той е привързан от предлагането на служебния министър председател. По негово предложение се вършат кадровите промени и се дефинира структурата на кабинета. Политическият разговор може да докара до намиране на различен вид предложение. Ако министър председателят е безапелационен, президентът може или да подпише указа за държавна смяна, или да освободи служебния министър председател. Това ще докара до освобождение на цялото държавно управление ”, сподели Цеков.

Конституционалистът изясни, че решението за клетвата на служебното държавно управление в Народното събрание е било необичайно. „ Очевидно това е равнището на подготвеност ”, изясни Борислав Цеков.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР