Не може да има таван на компенсациите заради високите цени

...
Не може да има таван на компенсациите заради високите цени
Коментари Харесай

Васил Велев за цените на тока: С мораториум или решение на парламента не става

Не може да има таван на обезщетенията поради високите цени на тока, те би трябвало да са функционалността на цената. Това съобщи пред ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

„ За бизнеса това, което ние предлагаме от няколко месеца и се осъществя отчасти през последните месеци, е възобновяване на надвзетите суми от енергетиката. Разликата сред борсовата цена и цената по мораториум за семействата, от нея три-четвърти да се компенсира, да се възвърне “, сподели той.

Председателят на АИКБ изясни, че разликата сред цената за бита и тази за бизнеса и публичните институции остава в страната.

„ Огромната разлика от 450 лв. на мегават час за цената на тока не отпътува нанякъде, а се складира в АЕЦ „ Козлодуй “, НЕК и тук-там, откъдето елементарно може да бъде взета и върната на хората, които са изработили тези пари “, разяснява Велев, като добави, че чака през днешния ден или на следващия ден да има решение за обезщетенията.

Той съобщи, че е нужно отсега нататък да има предсказуемост. „ Как сътрудниците бизнесмени и шефове на предприятия да възнамеряват индустриалния развой? На какви равнища да оперират? На такива, каквито чакаме без обезщетения - освен това състояние е по-добре да затварят и да освобождават служащи “, разяснява Велев.

Велев предвижда, че цените за бизнеса ще е допустимо да отидат и над 1000 лева за януари 2022 година

Според него би трябвало да се работи, до момента в който има рискови цени.

„ Госпожа Нинова добре схваща каква е обстановката в промишлеността. България е една относително добре развита индустриална страна. По дял на промишлеността в брутния вътрешен артикул ние сме с една четвъртък по-голям дял от средноевропейския. За да се разтопи един метал, той би трябвало да се нагрее. За това би трябвало електрическа енергия. С мораториум и решение на Народното събрание не става “ сподели Велев.

На въпроса дали неналичието на ограничения ще докара до съкращения и вълна на безработица, Васил Велев отговори, че всичко зависи от безусловно рискова изключителна обстановка с цента на силата.

„ Имаме златен късмет не да редуцираме, а да назначаваме, тъй като се преразпределят, съкратяват се веригите на доставки. Има огромен интерес към нашите предприятия, които да поемат доставки, които са били до момента от Далечния изток, и това което пречи е неяснотата и рисковите цени на електрическата енергия. Ако те бъдат рационално обезщетени, по този начин както вършат на другите места, където има такива феномени в Европейски Съюз, ние имаме опцията не да редуцираме, а да назначаваме и усилваме заплатите, увеличавайки с двуцифрен % продажбите на нашите предприятия ", съобщи ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР