Не може да има функционираща демократична държава без грамотно население.

...
Не може да има функционираща демократична държава без грамотно население.
Коментари Харесай

Какви са тези числа? 4 начина за ориентиране в популярните статистики

Не може да има функционираща демократична страна без грамотно население. Този факт е приет най-малко от средата на Викторианската ера, когато Законът за промяната в английската империя уголемява правото на глас на доста хора от работническата класа, не всички от които били грамотни. Тогава елитът почнал да се притеснява, че това ще затрудни ръководството на страната. „ Вярвам, че е безусловно належащо да накараме нашите бъдещи господа да научат буквите “, споделя един политик по това време. Тези страхове  частично повлияли на просветителните закони от 1870 и 1880 година, с които било въведено наложително начално обучение  за всички. Накратко, гласоподавателите трябвало да могат да четат вестници.

В днешно време функционираща демократична страна е невъзможна без население, което умее да брои. Трябва да разбираме освен написаните думи, само че и числата.

И по този начин би трябвало да бъде освен в този момент, а постоянно. Ако политиците споделят, че равнището на престъпност или беднотия се покачват или понижават, или че са нараснали бюджета за опазване на здравето, по какъв начин да им имаме вяра, в случай че не можем да четем цифри?
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР