Не може близо 5 млрд. лв. да сме дали за

...
Не може близо 5 млрд. лв. да сме дали за
Коментари Харесай

Премиерът разпореди да няма недоволни при “5 млрд. лева за здравеопазване“

Не може близо 5 милиарда лева да сме дали за опазване на здравето и да има хора, които недоволстват, възмути се министър председателят Бойко Борисов при започване на държавното съвещание в сряда и разпореди на здравния министър Кирил Ананиев да направи по този начин, че по едно и също време да се вършат промени и работещите в закъсалите лечебни заведения в Ловеч и Враца да си получават заплатите.

“И на теб от февруари да ти спрем заплатата и ти ще си неудовлетворен, оправете този проблем”, обърна се Борисов към отрасловия министър.

“Едновременно с това правете промени и обяснявайте, че не може да се краде и да се източват лечебните заведения. Това би трябвало да завърши. Не може, след над 450 млн. сме нараснали клиничните пътеки тази година и близо 5 милиарда да отидат за опазване на здравето и да излязат трима санитари и да кажат, че не са си получавали заплатите. Такива пари в историята си България в никакъв случай не е отделяла за опазване на здравето. Не може, с над половин милиард повече да сме дали от предходната година и да недоволстват. Моля те, Ананиев, персонално се заеми, оправете двете лечебни заведения и ги стабилизирайте “, произнесе се Борисов.

“Как да разбираем на дамата от февруари, която не си е получила заплатата, че сме дали повече от половин милиард повече в тази сфера. За мен е значимо да си получават заплатите. Те излязоха и го споделиха в този момент, тъй като в този момент има народна власт и независимост на словото, а преди са щели да я уволнят. Виновните ще си получат заслуженото, не може хората там да ги наказваме за това, че управлението е било калпаво “, сподели Борисов.

Здравният министър от своя страна разяснява, че няма лечебни заведения, които да са ръководени вярно и да стачкуват и двете лечебни заведения в Ловеч и Враца години наред са водени към банкрут.

По-рано Ананиев съобщи пред Нова телевизия, че са нужни 2-3 месеца за стабилизирането на лечебните заведения, до момента в който проработят оздравителните проекти.

" Срещу кого е този цивилен митинг? Тези яйца няма да свършат работа. Те трябваше да бъдат хвърлени против тези, които докараха болничното заведение до това положение. А в този момент тези яйца се хвърлят против хората, които желаят да стабилизират системата ", уточни Ананиев във връзка недоволството отпреди два дни, когато работещи в болничното заведение във Враца замеряха неговата заместничка Жени Начева с яйца.

" Тези лечебни заведения в продължение на 13 и повече години се водят във банкрут. Източвани са милиони ", сподели Ананиев. В същото време той беше безапелационен, че е подготвен да одобри всеки обективен цивилен митинг, в това число този на медиците в Ловеч и Враца.

" Не упреквам работещите в тези две лечебни заведения. Те са лъгани доста и по тази причина не имат вяра. Тези две лечебни заведения са наш приоритет. Те са структуроопределящи ", уточни министърът.

" Откакто вкарахме оздравителните проекти и започнахме договаряния с кредиторите още не са обезщетени старите заплати, само че когато оздравителният проект проработи изцяло, ще стартира изплащането на старите заплати. Необходими са 2-3 месеца ", добави той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР