Не мога да споделя виждането, че Шенген се превръща в

...
Не мога да споделя виждането, че Шенген се превръща в
Коментари Харесай

Демерджиев: Шенген се превръща в мираж

Не мога да споделя визията, че Шенген се трансформира в мираж. Положихме изключителни старания. Покрили сме всички механически критерии. Това сподели пред Би Ти Ви вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев.

Австрия няколко пъти ни сподели, че нямат искания към България и Румъния по какъв начин пазят външните граници, уточни още Демерджиев. И изясни, че тяхната теза е, че до момента в който има затворени граници вътре в Шенген, пространството не би трябвало да се уголемява. Той подсети, че от страната са поели ангажимент за взаимност към страните, които са външни граници на Европейски Съюз.

Оградата не ни оказва помощ изключително доста. Тя се преодолява извънредно елементарно и бързо, сподели още Демерджиев. И изясни, че е ниска и може да се прескочи, както и да се подкопае, тъй като няма основа, даже да се среже. Затова имало командировки, само че по този начин се обезкървявало както Министерство на вътрешните работи, по този начин и армията.

С Гърция обсъждаме опцията и ще желаеме Европа да ни подкрепи за построяването на нова ограда, сподели Демерджиев. И даде за образец гръцката ограда, която е висока 6 метра. Такава можело да се построи и у нас, в случай че получим обещаните 2 милиарда евро от Европа.

Мотивите на нидерландската позиция да не ни пуснат в Шенген липсват. Всеки път оттова отговаряли разнообразни неща. Най-често казвали, че погрешно е изнемощял механизмът за съдействие и надзор, уточни Демерджиев. Европейска комисия е безапелационна, че е изнемощял, изясни вицепремиерът. 

Парламентът до момента трябвало да одобри основните промени в Закона за правосъдната власт и Наказателно-процесуален кодекс, които касаят отговорността на основния прокурор, добави вицепремиерът. И сподели, че промени трябвали и в антикорупционното законодателство. Според него това било едно от дейностите, с които Народното събрание да подкрепи кабинета и Нидерландия да спре да ни пречи за Шенген. Той изясни, че в случай че промените не станат, ще има сериозна рецесия. 

Демерджиев посъветва депутатите да извърнат внимание какви ще са измененията в законите, които касаят Плана за възобновяване и резистентност, а освен да се запазят имената им.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР