Не мога да си обясня защо при трима обвиняеми в

...
Не мога да си обясня защо при трима обвиняеми в
Коментари Харесай

Емануил Йорданов: Прокуратурата върши безобразия, а съдът ги толелира

Не мога да си обясня за какво при трима обвинени в един развой отношението към един от тях е едно, а към другите – друго. Това сподели пред БНР някогашният министър на вътрешните работи Емануил Йорданов, който е един от юристите на отстранената от служба кметица на столичния регион "Младост " Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова.

Двете остават в ареста, откакто профилираната прокуратура стачкува решението на съда мярката им за неотклонение да бъде изменена в домакински арест. Прокуратурата изиска също по този начин на двете да бъде наложена възбрана за овакантяване на страната. Третият обвинен по делото за рушвет – някогашният кмет на региона Петко Дюлгеров, е с мярка за неотклонение домакински арест.

Йорданов разяснява, че прокуратурата доста разчита на показанията на Дюлгеров, само че той може и да се откаже от тях.

Съдът може да прочете старите показания и да се съобрази с тях, само че това, което се случи, няма нищо общо със закона, сподели юристът.

Не може да се подава митинг, без делото да е в решителна фаза и без да е осведомена другата страна, която има по закон седемдневен период да отговори. Така Йорданов разяснява митинга на прокуратурата, с помощта на който Иванчева и Петрова остават в ареста.

Според него прокуратурата прави безобразия и фрапантно нарушава закона и това държание се толерира от съда.

Това не е единствен случай, има доста такива, сподели юристът и добави, че тези случаи слагат остро въпроса какви промени би трябвало да се създадат в прокуратурата и какво би трябвало да е нейното място в системата на държавните органи.

Йорданов заяви, че е подготвил тъжба против определението на съда, с което той заменя задържането под стража на Иванчева и Петкова с домакински арест, тъй като счита, че домашният арест е прекомерно тежка мярка и не дава отговор на задачите на правораздаването.

Той желае и отказ на целия състав на съда, постановил определението, без да има формирано дело пред себе си.

Адвокатът добави, че обмисля да сезира Инспектората на Висшия правосъден съвет, защото съгласно него има фрапантно нарушаване на закона.

Според него профилираните прокуратури в София и Пловдив въобще не се преценяват със закона и са толерирани от съда по "безобразен метод ". Мога да посоча съответни каузи, по които се внасят обвинителни актове, без да са подкрепени с доказателства, а след това компенсациите, които се присъждат на оправданите лица, ги плащаме всички ние, сподели Емануил Йорданов.

Той добави, че в българската процедура задържането под стража е средство за изтръгване на признания, средство за тласкане на обвинения за подписване на съглашение.

Този метод на действане директно нарушава Конституцията – член 31, алинея 4, сподели още Емануил Йорданов.

Искането на прокуратурата да бъде наложена възбрана на Иванчева и Петрова да напущат страната демонстрира суматохата на обвиняването, разяснява юристът, съгласно който делото от ден на ден се срутва.

Във всички правосъдни съвещания до момента не се събраха доказателства, които удостоверяват показанията на Ваклин (бизнесменът, който твърди, че му е пожелан рушвет от 500 000 евро – б.р.), сподели още Емануил Йорданов.

Прокуратурата не носи никаква отговорност за своите дейности и тази безнаказаност би трябвало да бъде отстранена по законодателен път, безапелационен е някогашният вътрешен министър.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР