Не мога да съм в отбора на Слави, но той

...
Не мога да съм в отбора на Слави, но той
Коментари Харесай

Радомир Чолаков: Без коалиция с ГЕРБ всички партии ще бъдат ...

Не мога да съм в тима на Слави, само че той може да пристигна в тима на виновните политици

Военнополева тактика цели президентът да наложи еднолична власт в България

Пловдив е спокоен остров на фона на хаоса в страната

От самото начало “Кукувците” бяхме разграничени на две

Моят президент няма да разпилява това, което не е събирал

----------------------------------------

- Г-н Чолаков, по какъв начин ще коментирате държанието на Българска социалистическа партия, които държат мандат при явно отвращение на останалите да се прави кабинет? Крие ли се нещо зад този ход?

- В 45-ото Народно заседание Има Такъв Народ сътвори един доста неприятен казус за политически рекет. Има Такъв Народ тогава имаше единствената цел да бъде променен Изборният кодекс, с цел да се вкара машинното гласоподаване под благовидния претекст, че по този начин изборите ще станат напълно почтени. Извиваха ръцете на всички. Лъгаха Демократична България, че ще им изпълнят желанията за закриването на спецсъда и спецпрокуратурата. Лъгаха Българска социалистическа партия, че ще поддържат актуализацията на пенсиите. И откакто получиха това, което желаеха, им дръпнаха килимчето и Народното събрание беше разхлабен. На изборите интензивността падна под всевъзможни естествени граници, а след прехваления машинен избор чакахме пет дни, до момента в който се нагласят резултатите от чужбина.

Сега Българска социалистическа партия пробва същия прийом - изнудва останалите да одобряват актуализацията на бюджета, под благовидния претекст, че би трябвало да се актуализират пенсиите. Мисля обаче, че те единствено извършват предпочитание на президента. Щом се актуализира бюджетът, Народното събрание ще бъде разхлабен. На тях не им пука, че в този изкуствено провокиран безпорядък бюджетът на страната може да бъде взривен. Не съм допускал, че в Народното събрание на единица място могат да се съберат толкоз нарцисизъм и късогледство.

- В ГЕРБ постоянно сте сочили президента Радев като провинен за актуалната политическа каша, за какво?

- Ако си зададете въпроса: „ Кому е преференциално? “, ще видите, че тези, сякаш неуместни събития, на които сме очевидци, са подчинени на една цялостна логичност, имаща характерностите на военнополева тактика. Отделни парламентарни сили биват употребявани за постигането на избрани тактически цели. Като въвеждане на машинни избори, провеждани от назначена от президента ЦИК и частна компания. Актуализация на бюджета, с цел да може служебното държавно управление да разполага с безотчетни пари, може би за изборите. Пътьом се разгромява престижът на Народното събрание и се дискредитира парламентаризмът като цяло. Всичко това се прави с оглед постигането на стратегическата цел - продобиване на втори мандат за президента и определяне на негова еднолична власт, било директно или посредством проксита в идващия парламент. Услужливи политолози и анализатори приготвят публичното мнение в тази посока. За мен е мистерия за какво останалите парламентарно показани партии се хванаха на тази игра и настойчиво не престават да не схващат какво им се случва на тях и на страната.

- Как оценявате нежеланието на 4 от политическите сили изобщо да беседват с ГЕРБ?

- Като нарцисизъм и късогледство. Но знаете ли, аз ненапълно им съчувствам. Всички те станаха жертва на методично вливаната им в продължение на повече от една година отровна концепция, че ГЕРБ е „ токсична партия “. Всъщност, отровените бяха те. Днес те всекидневно се убеждават, че точно ГЕРБ е партията, с която може да се води настоятелен и градивен диалог. Виждат, че сме отворени за всевъзможни хрумвания, които биха подобрили нещата в обособените браншове. Признават управническия потенциал и капацитета на моите сътрудници. Знаят доста добре, че

единствено с присъединяване на ГЕРБ може да се сформира устойчиво ръководство.

Но с помощта на личните им непремерени приказки в този момент са заключени в клопката, който сякаш бяха приготвили за нас. Месеци наред всички следим мъката на Има Такъв Народ, Демократична България, ИБГНИ и Българска социалистическа партия. Тъжна панорама.

- Прогнозират победа за ГЕРБ и рухване на Слави даже до трето място при избори през днешния ден, само че още веднъж неспособност за държавно управление без най-малко 3 сили? Как съгласно вас може да бъде преодолян този проблем или влизаме в действителност в серия от избори?

- Забелязахте ли, че през последните дни съвсем не остана водач на парламентарна мощ, който по един или различен метод да не загатна, че май ще би трябвало да се търси път към възобновяване на връзките с ГЕРБ? Все още има по едно „ Ако.. “, „ Ама… “, само че катарзисът е почнал. Всъщност те са изправени пред един доста явен избор и го осъзнават. Или ще признаят обективния факт, че ГЕРБ е онази стабилизираща и виновна мощ в Народното събрание, която може да подсигурява устойчиво и отговорно съдружно държавно управление и да стартират да построяват изгорените си мостове към нас. Или ще бъдат изчегъртани в серия от избори, в хода на осъществяване на описаната нагоре военна тактика. Изборът е техен.

- Има ли сили ГЕРБ в оставащите два месеца да стегне редиците и да направи резултат, допускащ да се върне в ръководството?

- ГЕРБ ще направи подобен резултат, че ще бъде още веднъж същият незаобиколим фактор, какъвто е в този момент. Нима не виждате, че и в предходното, и в настоящето Народно заседание точно ГЕРБ е незаобиколимият фактор и никой различен? Дали ГЕРБ ще се върне в ръководството, зависи от това какъв брой бързо останалите политически сили ще изживеят катарзиса си и до каква степен ще имат силите да се освободят от мрежите, в които са се оплели. Но в случай че не побързат, мисля, че някои от тях няма да се върнат дори в Народното събрание.

- Има ли партия, за която пък ГЕРБ да сложи авансово изискване - в никакъв случай няма да преговаряме с тези?

- Ще ви отговоря от свое име по този начин. В момента съм ръководител на Комисията по правата на индивида, вероизповеданията и жалбите, за което благодаря на ГЕРБ, който ме номинира, и на сътрудниците от всички партии, които ме поддържаха при гласуването в пленарна зала. Атмосферата в нашата комисия е доста спокойна и делова. Виждам, че с сътрудниците от всички останали политически сили имаме положително съгласие и градивен разговор. Не виждам за какво същата атмосфера да не може да се придвижи и върху цялото Народно заседание. Просто би трябвало да се почитаме взаимно.

Никой не е изначално неприятен

Като подходиш с положително, получаваш положително.

- Лично вие кого бихте номинирали против Радев?

- Моят президент няма да размахва юмруци и няма да води войни против елементи от обществото и против партийната и политическа система като цяло. Моят президент ще пази страната. Моят президент ще събира, а няма да разпилява. И няма да разпилява това, което не е събирал.

- Може ли план на служебните министри Петков и Василев да разбърка картите? Радев ли е зад него?

- Ако се случи подобен план, той ще е тактически детайл от военната интервенция, за която споменахме нагоре. Дали ще е от изгода за тактиката, ще забележим.

- Вашата персонална оценка за работата на служебното държавно управление?

- Прави ли ви усещане, че най-успешните министри в служебното държавно управление са тези, които не дават всеки ден конференции, не се напъват да регистрират „ триумфи “, а си гледат безшумно и умерено настоящите каузи? Точно както наподобява на министри в служебно държавно управление. Тези, които постъпват по противоположния метод, вършат издънка след издънка. Те, благите, не могат да схванат, че не са политици, а са назначени служители. Колкото повече се стараят да се харесат на електората, който не ги е избирал, да „ чегъртат “ и да „ разпростират политики “, толкоз по-смешни стават. Но вършат смешна изпълнителната власт. Което в дълготраен проект не е добре за страната. Надявам се идващият състав на служебно държавно управление да се държи по-обрано. Служебните министри нито за момент не трябва да не помнят, че на следващия ден още веднъж ще са на улицата, измежду хората, измежду сътрудниците си, и ще би трябвало да могат да ги гледат в очите. Разбира се, това важи за всички политици.

- Бяхте номиниран за правосъден министър, което означаваше да бъдете незабавно засипан с (поне) два въпроса - отношението ви към правосъдната промяна и към основния прокурор?

- Благодарих на господин Борисов и на сътрудниците от ГЕРБ за тази номинация, която беше непредвидена за мен. Разбирам я като израз на доверие в задатък, което съм задължен да оправдая. Понеже номинацията ми, както и целият проектокабинет на ГЕРБ изтраяха тъкмо 55 секунди, нямаше време да ми бъдат задавани въпроси. Но ще ви кажа. В края на 90-те години по какъв начин се правеха талибанските промени от държавното управление на господин Иван Костов и мисля, че всички и до ден сегашен поносим последствията от тогавашната здравна, пенсионна, просветителна, административна и впрочем промени. Не е правилно, че страната не е реформирана, или че ГЕРБ не я е реформирал, както настойчиво настояват сътрудниците от Демократична България. Истината е, че

страната беше неверно реформирана и ГЕРБ доста мъчно я стабилизира след осъществения разгром.

Мисля, че това, което е належащо на обособените системи, в това число на системата на правосъдие, е спокоен разбор, консенсусно търсене на най-хубавите решения и фина полировка на някои механизми. Ако се търси мераклия за следващите талибански промени, аз несъмнено не съм подобен.

- ГЕРБ понесе проваляне на последните избори в Пловдив от партията на Слави. Причините съгласно вас?

- Има Такъв Народ „ завоюва “ в Пловдив с преднина от 1500 гласа пред ГЕРБ. След два месеца истерична медийна акция против нас, „ чегъртане “ и всяване на боязън измежду гласоподавателите с целия запас на служебното държавно управление, в това число и след внезапната смяна на метода на гласоподаване, намирам, че ГЕРБ е абсолютният честен победител на последните избори.

- Като народен представител от региона - назовете главните проблеми на Пловдив и по какъв начин могат да бъдат решени?

- Каквито и проблеми да има Пловдив, чието решение да зависи от централната власт, те няма да бъдат решени, в случай че ГЕРБ не е в ръководството, тъй като всички разновидности на безпринципни обединения сред останалите политически сили, които бяха коментирани, можеха и могат да произведат само безпорядък. Всъщност, знаете ли, че това, че два следващи Народното събрание не можаха да произведат държавни управления, може и да се окаже за положително, тъй като тези държавни управления щяха да са ужасни. Господ си знае работата! Но другояче градът ни се развива повече от добре. Сред всеобщия безпорядък в страната Пловдив сега е един спокоен остров. Колкото по-малко един град разчита на страната, толкоз по-силен и по-независим е той. Мисля, че Пловдив към този момент е подобен.

- Вие сте измежду създателите на " Ку-ку ". Днес вие и Любен Дилов сте депутати от ГЕРБ, Курумбашев беше депутат от Българска социалистическа партия и така нататък Какво ви раздели?

- Не мога да съм в тима на Слави. Факт е, че студентската стратегия „ Ку-ку “ беше машина за произвеждане на мощни характери, на мощни персони. Няма „ кукувец “, който да не е съумял с каквото и да се е захванал след това. Понеже „ Ку-ку “ беше преди всичко политическо предаване, беше разумно някои от неговите основатели и сътрудници да се посветят на действителната политика. Работата е там, че през цялото време в „ Ку-ку “ имаше две трендове, чиито изразители бяха две групи от членовете на екипа. Едните, които разбираха политиката като нещо отговорно и съществено, и другите, които я разбираха като шоу, като опция да се бъзикат с всичко и с всички. Тези две трендове се борят и до ден сегашен, 30 години по-късно, и са емблематично показани в Народното събрание. Това в случай че не е орис, не знам какво е. Що се касае до мен, то аз съм „ кукувец “ от първата група и в никакъв случай няма да приема, че политиката е шоу. Никога не бих се бъзикал със ориста на страната и не бих си играл с фантазиите и очакванията на хората. Никога! Затова не мога да съм в тима на Слави. Той, в случай че желае, може да пристигна в тима на виновните политици.

ВИЗИТКА

Радомир Чолаков е роден в Пловдив, на 56 години. Завършил е Немската езикова гимназия " Бертолт Брехт " в Пазарджик и „ Право “ в Софийския университет. Специализирал е медийно право във II Юридически факултет на Хамбургския университет, Германия (1991-1995 г.), и е магистър по право на Юридическия факултет на Виенския университет (2013 г.). Автор на книги и научни публикации в региона на правото и на медиите, оповестени в България, Германия, Австрия и други

През годините е заемал позициите основен юрист, основен секретар и изпълнителен шеф на Българската национална телевизия, основен юрист и административен шеф на Вестникарска група България, изпълнителен шеф на Съюза на издателите в България, изпълнителен шеф на „ Каолин “ ЕАД, дъщерно сдружение на немската „ Кварцверке груп “ ГмбХ, член на Управителния съвет на Българската минно-геоложка камара, на Настоятелството на НАТФИЗ „ Кръстьо Сарафов “ и на Върховния църковен съвет към Светия синод на БПЦ.

Народен представител в 45-ото и 46-ото Народно заседание.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР