Не мога да разбера фиксацията върху случая Иванчева, това е

...
Не мога да разбера фиксацията върху случая Иванчева, това е
Коментари Харесай

Гешев: Политически и олигархични интереси направиха важно делото `Иванчева`

" Не мога да схвана фиксацията върху случая " Иванчева ", това е един престъпен случай ". Това съобщи зам. основния прокурор Иван Гешев пред Нова телевизия във връзка присъдата от 20 години затвор на първа инстанция, която получи някогашната кметица на " Младост ".
 Съдът даде 20 години затвор на Десислава Иванчева
Той уточни, че за него делото не е значимо.

" Делото против Иванчева го направиха значимо ползите, които седят зад него. Дребните политически ползи на някакви формирания, които се назовават партии, се съчетаха по чудноват метод с тези на олигарсите, които са в ареста. Съчетаха се с ползите на хората, които се укриват в Сърбия. Съчетаха се с личностни ползи. И по този начин се получи едно огромно кълбо от ползи, което трансформира това дело в толкоз забавно и толкоз медийно, разяснява той.

Гешев посочи, че претекстовете на съда към момента не са ясни и по тази причина не е ясно защо тъкмо са наказани Десислава Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и предшественика ѝ Петко Дюлгеров - дали за искане или за приемане на рушвет.

" В залог на това дело се трансформира оценяването на Специализираната прокуратура. Но това е дребна борба на фона на огромната битка с корупцията, елементарен престъпен случай, който скоро евентуално няма да се повтори, тъй като е изработен доста обикновено и никой не взима пари по този метод ", сподели още Гешев.

Той бе безапелационен, че това, че в хода на делото Дюлгеров се отхвърли от първичните си показания, не е учудващо, тъй като по думите му е традиция подсъдими да настояват, че са свидетелствали под напън, и в тази ситуация става въпрос за защитна тактика. 

Специализираната прокуратура е полезност за тази страна, тъй като прави нещо, което никой различен не е правил, добави зам. основният прокурор. Той разяснява, че всички желаят да има наказани за корупция, само че когато се работи по такова дело, се появяват рецензии.

Гешев отговори на въпроси и по тематиката с арестите на телефонни измамници. В четвъртък беше разрушена една от най-големите, по думите на прокуратурата, групи за „ ало ” измами. Паралелни акции се организираха в Горна Оряховица, София и Румъния.

Заместник основният прокурор сподели, че обвинявания са повдигнати на 11 от задържаните 30 души и им е наложена мярка за неотклонение „ задържане под стража ” за период до 72 часа. Очаква се тя да бъде удължена.

Подходихме сложно по този случай. Сезирали сме всички способени държавни органи. Нашата работа е наказателно гонене, съобщи Гешев.

Пропуск на страната беше, че профилираните структури бяха въведени доста късно. Те работят от няколко години и би трябвало да бъдат поздравени. Когато някой си свърши работата, не би трябвало да се споделя за какво не е свършена по-рано, а да се каже " отлично ". За възрастните хора ще има отмъщение по някакъв метод, акцентира той.

По думите му огромните групи телефонни измамници са 5-6 в цялата страна. Този вид престъпност предизвиква вреда от 8-9 млн. лв. на година.

Това има обществена вреда, грозно е и е тъжно, сподели още Иван Гешев.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР