Не мога да приема опитите за ликвидиране на цял един

...
Не мога да приема опитите за ликвидиране на цял един
Коментари Харесай

Симеонов: С промените в закона се дава служебна победа на няколко големи фирми за горива

Не мога да приема опитите за очистване на цялостен един отрасъл с лобистки закони, с цел да се даде служебна победа на няколко огромни компании. Това съобщи вицепремиерът и водач на НФСБ Валери Симеонов след среща с представителите на търговците на горива и притежатели на дребни бензиностанции във връзка Закона за горивата, импортиран от депутата Емил Димитров.

" Една демократична страна, каквато е и нашата, има главен ангажимент да подкрепя дребните производители. Всеки опит тези хора да се показват като измамници и хора, които въртят сивия бранш, са единствено нескопосани причини, с цел да скрие същинския смисъл на този закон “, добави Симеонов. „ Няма по какъв начин да не се намеся във внасяне на закон без причини. Моята позиция е, че ще пазя ползите на всички такива групи производители, търговци предприемачи. Ако си мислите, че се пробвам да изваждам политически дивиденти, няма такова нещо, разяснява още Симеонов, представен от Actualno.com.

Подводните камъни

На първо място търговците на горива са притиснати, тъй като в този си тип законопроектът не може да извърши задачите си, защото не включва в обсега си всички сегменти на пазара, обясни сериозните точки по законопроекта юрист Грета Ганева. По думите ѝ една огромна група действия попадат в една група търговци на активност. Ще има доста проблеми, тъй като липсва разграничението. Например дистрибуторите - няма ги като независима група и те ще би трябвало да попаднат в групата на търговците на едро. За дистрибуторите, които свързват огромните търговци с крайните консуматори - за тях може да се се окаже неосъществим достъпът до пазара, изрази безпокойство юрист Ганева.

Според нея с този законопроект хората ще би трябвало да заплащат гаранции в изключително огромен размер, че в бъдеще ще бъдат глобени. Във връзка с тези обезпечения ние сигурно ще имаме наказателна процедура.

На последващо място, регистрационният режим има всички характерности на лицензионен, тъй като той приключва с административен акт, публикуван от съответния министър. Всички тези нови условия съставляват такива освен за българските търговци, а за всички тези от страните членки, които в бъдеще ще желаят да оперират на българския пазар, уточни Грета Ганева.

Тя съобщи, че би трябвало да има процедура по единодушие с европейските институции. Липсата на извършена такава процедура е съображение за неизпълнения на заложените несъгласия в закона. Резултатът от този законопроект ще бъде доста тежък удар по отношение на търговците и по-специално от дистрибуторите. Част от тях ще се наложи да изоставен пазара. Друга част ще останат с доста тежки последствия, тъй като те към този момент са заложили имуществото си. След това този пазар ще бъде ангажиран от огромните и ние по този начин сътворяваме естествените предпоставки за монопол, разяснява юрист Ганева. По думите ѝ при такава обстановка клиентът ще зависи от монополното състояние, което ще бъде открито - това значи непредвидими цени и непредвидими последствия.

Още детайлности по тематиката прочетете ТУК.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР