Не мога да определя като успех влизането на България в

...
Не мога да определя като успех влизането на България в
Коментари Харесай

Иван Демерджиев: Договорката за Шенген е капан, връщането на 6000 мигранти у нас е реално

Не мога да дефинира като триумф влизането на България в Шенген единствено по море и въздух. 12 години страната беше в застой по въпроса за приемането ни в Шенгенското пространство. Някой се опита да убеди хората, че повода за забавянето са служебните кабинети. Точно противоположното е. Механизмът за инспекция и съдействие отпадна, а в претекстовете ясно беше написано, че повода е работата на служебното държавно управление. Съвсем резонно Нидерландия подвигна ветото си. С Австрия имахме двустранен проект и създадохме пилотен план, който работи и до момента. Създадохме и група за битка с незаконната миграция и интернационалните незаконни групи.

Това сподели някогашният вътрешен министър Иван Демерджиев в студиото на " Твоят ден " по NOVA NEWS.

Той е на мнение, че сделката за Шенген може да се трансформира в " капан ". По негови думи цифрата от 6000 мигранти, които да бъдат признати в страната не е фиктивна, а действителна. Той добави, че през предходната година в страната ни са признати 100 мигранти по силата на Дъблинското съглашение.

Демержиев сподели, че Министерски съвет е водил договарянията за Шенген " в затъмнение ".
" Голяма част от информацията, която ни се сервира за договарянията, не е вярна ", добави той. Демерджиев добави, че вътрешният министър по време на първото си присъединяване на Европейски съвет е дал своя вот с " въздържал се " за пакта, засягащ миграцията и убежищата. Той запита няма ли терзание, че този пакт ще измести тежестта и ще я насочи към по-малките страни, които ще би трябвало да вземат участие с доста по-голям % за приемане на мигрантите в Европа.

Бившият вътрешен министър съобщи, че с въздушния Шенген, тематиката за сухопътните граници ще отсрочи за неопределен срок.

" Напрежението, което Европейска комисия поддържаше към Австрия и Нидерландия за решаването на този въпрос в този момент ще бъде отхлабено. Това е причина въпросът да се проточи дълго време и да не можем да затворим този народен приоритет ", бе безапелационен той.

Демерджиев изясни, че от януари до юни 2023 година има 7,1% спад на арестуваните навътре в страната незаконни мигранти.

" Бях викан непрекъснато в Народното събрание да изяснявам за какво се задържат повече хора във вътрешността, което не беше правилно ", сподели някогашният вътрешен министър. След юни има над 30% арестувани във вътрешността, добави той.

Демерджиев съобщи още, че данните сочат, че 95% от мигрантите проникнали в Сърбия, минават през Северна Македония и България, " тъй че изказванията, които вършат от държавното управление, не дават отговор на действителността ".

Той бе безапелационен, че Шенген не действа, което постанова възобновяване на вътрешните граници. Демерджев уточни, че от март предходната година българската граница е била оповестена за предпочитана за Европейска комисия.

Той разяснява и думите на шефа на " Гранична полиция " Антон Златанов, че към 185 000 опита за незаконно влизане в страната са били предотвратени. По негови думи Златанов е по-близо до истината от вътрешния министър, който споделя, че натискът върху границата ни е намалял.

" Ако това е по този начин, за какво са претъпкани бежанските центрове, за какво навътре в страната се позволяват повече мигранти, за какво Сърбия ускорява ограниченията за отбрана на границата с България? ", запита Демерджиев.

" За да бъде овладян натискът върху границата са нужни ограничения. Една от основните беше не да се командироват хора от вътрешността, а да се обезпечат в допълнение 1260 щата на гранична полиция и да се слагат на място квалифицирани гранични служители на реда. Така казусът ще се реши трайно ", сподели някогашният вътрешен министър.

По негови думи 10 години този въпрос е стоял забранен. Той акцентира, че по негово време са обезпечени 460 спомагателни щата за гранични служители на реда.

Повече от диалога гледайте във видеото.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР