Не мога да направя точна прогноза за развитието на пандемията

...
Не мога да направя точна прогноза за развитието на пандемията
Коментари Харесай

Епидемиолог: Експерти в кавички излизат по медиите и създават фалшиви новини, това влияе на хората

 " Не мога да направя точна прогноза за развиването на пандемията с ковид в България. Това, което виждам е, че броят на инфектираните леко понижава, само че растежът не стопира. Темпът на разпространяване се забавя спрямо преди, което демонстрира, че сегашните ограничения демонстрират някакъв резултат. Но в случай че желаеме да обърнем наклонността на напредък, би трябвало да има малко по-строги ограничения от тези сега. Към момента броят на тежко болните в България пораства и чакам това да продължи през околните една-две седмици. Ние сме доста покрай потенциалът на здравната система да лекува съответно ", съобщи от Милано епидемиологът доктор Петър Марков пред btv.

" Навсякъде ограниченията се взимат в сходство с развиването на епидемията на даденото място и няма смисъл общо да се приказва за " цялостно затваряне ", би трябвало да се следи какво се случва ", счита експертът.

" Разнопосочно говорене за ковид от страна на експертите е нещо обикновено. Нормално е специалистите да имат някои разлики. Проблем е, когато специалисти в кавички излизат по медиите и приказват погрешни неща, създавайки подправени вести. Фалшивите вести от устата на тези специалисти е извънредно рисково, тъй като хората се доверяват ", съобщи Марков.

Антигенните проби са добър метод за следене на обстановката, счита вирусологът. " PCR пробата и антигенният тест имат друга степен на сензитивност. Антигенният тест улавя частици от протеините на вируса, до момента в който PCR пробата улавя РНК - генетичният материал на вируса. Той е доста, доста по-чувствителен. Има разлика и в цената. Антигенният тест е по-евтин и задоволително сензитивен, с цел да се ползва всеобщо, с цел да се разпознава броят на случите и позитивните. Те са доста налични, лесни и бързи за правене, и дават достоверна информация. Аз бих наблегнал на тях, с цел да проследявам обстановката. Много по-лесно е да се създадат два антигенни теста в границите на няколко дни, в сравнение с PCR ", счита Марков.

Решението дали тестванията да са безвъзмездни е политическо, само че бих предложил те да бъдат сведени до доста ниска цена, с цел да са налични. Колкото повече проби вършим, толкоз по-ясна е картината какво се случва сред нас, изясни вирусологът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР