Не мога да кажа дали е законно, или е незаконно

...
Не мога да кажа дали е законно, или е незаконно
Коментари Харесай

Законно ли е ЦИК да не обяви Карадайъ и Пеевски за евродепутати?

„ Не мога да кажа дали е законно, или е нелегално решението на ЦИК да не разгласи господин Карадайъ и господин Пеевски като определени евродепутати, тъй като изборът на един евродепутат е обвързван освен с резултата от избора, само че и с встъпването в служба и по този начин нататък. Това сподели пред БНР правозащитникът Здравка Калайджиева, арбитър в Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) в интервала 2008-2015 година, в коментар за оповестените от ЦИК резултати от изборния избор и отхвърли на Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ да бъдат евродепутати, откакто бяха определени.
ЦИК очевидно са приели, че тези претенденти могат да отдръпват кандидатурите си във всеки миг от този развой. Независимо законно или не е решението, явно за всички е, че е аморално от страна на една партия да извади в челните места на листата си двама, трима или колкото желаете претенденти, които да служат като стръв за гласоподавателите, по този начин се подменя волята им. Всяка партия, по думите на премиера „ ще може да върже едни магарета “ и да ги изпрати в българския или в европейския парламент. Не може по този метод да се притеглят гласове, с изваждането на лица, които гласоподавателите биха подкрепили и подмяната им след това с други, за които не е ясно дали биха подкрепили, разяснява арбитър Калайджиева.
" В случая с мандата на Радан Кънев за народен представител в Екологичен потенциал приказваме за празнина в закона, защото не споделя по какъв начин би трябвало да се пояснява изразената воля в бюлетините с „ Не поддържам никого ". Този избор съответствува с волята на тези, които не са отишли до урните. По принцип би трябвало да се пояснява законът съгласно действителната воля на избор – желания за съответна партия или претендент. В този смисъл, аз мисля, че решението на ЦИК, което беше оповестено на задоволително ранен стадий от изборите, да подходи по този метод, подхожда на смисъла на закона ", разясни специалистът.


Според Калайджиева съществува сериозен проблем с изборното законодателство, тъй като „ без значение от това доколко са опорочени изборите в даден регион, решението, с което се анулират тези избори, не води до никакви дейности, които да поправят позволените дефекти, да вземем за пример посредством нови избори за избрания регион “. Именно провеждането на нови избори в тези райони е измежду напътствията на Венецианската комисия ", добави тя в предаването " 12+3 ". И напомни, че през 2009 година близо 18 000 гласа от Турция не са били регистрирани поради оповестяването на изборите за невалидни в няколко секции в Турция. Грешките обаче били механически и позволени от комисиите, а не от гласоподавателите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР