Не мога да кажа, че този втори цикъл ще бъде

...
Не мога да кажа, че този втори цикъл ще бъде
Коментари Харесай

Османи: Позициите с България са по-ясни, налагат се промени в историческата комисия

„ Не мога да кажа, че този втори цикъл ще бъде на 100 % сполучлив, само че ние влизаме почтено и безрезервно, с цел да намерим решение, тъй като европейската вероятност е значима за общия прогрес “, сподели външният министър на РСМ Буяр Османи за новия преговорен развой с България. Според него той е динамизиран след междуправителствената сесия в София, която се организира след три следващи избора в България, изборите в РСМ и новите държавни управления в двете страни.

В предаването " Само изявление " по телевизия Канал 5 Османи сподели, че двете държавни управления са се договорили да стартира нова динамичност на процеса с платформа за възобновяване на доверието посредством честа връзка и съдействие.

" Ще се поучим от грешките и опита от първия цикъл, който стартира добре, имаше резултати с Договора за добросъседство и беше огромно достижение в двустранните връзки. Надяваме се, че в този втори цикъл, който започваме в този момент, ще го увенчаем с триумф в полза на европейската вероятност на района, несъмнено, и на двустранното съдействие ", сподели Османи и добави, че основаните работни групи ще оказват помощ, фокусът ще бъде бъдещето, което ще улесни решаването на провокациите.

Определени са краткосрочни цикли и срещи ежеседмично - на 1 февруари ще има съвещание на икономическата група, на 7 февруари - на групата по инфраструктура, на европейската интеграция на 14 и на 21 февруари на просветителната работна група. Комисията по исторически и просветителни въпроси ще заседава на всеки пет седмици, а след няколко месеца още веднъж ще има взаимно съвещание на двете държавни управления.

" Ако няма съглашение, ще останат същите провокации. Нашите позиции са ясни. Водим договаряния повече от година и позициите са изкристализирани и от нас, и от тях.
Мисля, че позициите са по-ясни, в сравнение с преди година или шест месеца. Бяхме с далечни позиции, в този момент имаме избрана рамка и се надявам да стигнем до несъмнено решение.
Има повече схващане за позициите на другия. Ще дадем късмет на процеса. Преговорният развой стартира и ние ще продължим да осведомяваме обществеността ", сподели външният министър.

" В миг, когато има дефиниция, която е взаимно допустима и за двете страни, първо ще бъдат осведомени народните представители, президентът и обществеността. Тезата е, че скрито се продават ползи, не е вярна, системата на договаряне не е настроена по този начин. Гражданите би трябвало да са спокойни, опозицията внушава боязън, че нещо се прави скрито.
Това не е правилно, преди всяко решение те ще бъдат транспарантно осведомени ", сподели Османи и добави, че всичко би трябвало да бъде в границите на Договора за добросъседство от 2017 година

Днес Османи ще осведоми членовете на парламентарната комисия по външни работи за хода на договарянията и цялостните връзки сред Република Северна Македония и Република България. Заседанието ще бъде намерено по негово предпочитание, защото, сподели той, „ няма какво да се крие от жителите “.

Първоначалното съглашение с българското държавно управление, сподели той, е да има среща на всеки пет седмици на Историко-образователната комисия, тъй като непрекъснатите срещи са значими.

" Те се срещат онлайн в последно време, разбирам рестриктивните мерки на пандемията, само че би трябвало да се срещат по-често физически, без да покачваме упованията за резултатите “, сподели Османи и добави, че са анализирали работата си и са стигнали до заключението, че е съразмерно и съответствува с политическата среда в двете страни.

Той счита, че би трябвало да се внесе прохлада в комисията, в която бяха заменени двама членове и през която година и половина, сподели той, няма резултат от работата им. Със промяната на политическата среда той чака повече резултати. Османи акцентира, че Министерство на външните работи не се меси в работата на Комисията и не желае обществеността да си мисли, че той или държавното управление вземат решение за работата на Комисията, те обезпечават логистична поддръжка и поемат разноските за съвещанията им. По отношение на измененията в учебниците Комисията дава рекомендациите и за някои исторически интервали те са признати.

„ Не желаеме да ги разгласяваме едностранно, а дружно с българското държавно управление ще настъпи миг, в който ще бъдат оповестени контрактуваните текстове и това ще насърчи комисията и ще се отрази на цялостния климат сред двете страни “, сподели още Османи.

Той разгласи, че ще бъде в Париж на 2 февруари с вицепремиера по европейските въпроси Боян Маричич и от там в Брюксел, с цел да обяснят новия метод с България и с цел да видят дали може да се впише в проекта за френското председателство.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР