Османи: Позициите с България са по-ясни; налагат се промени в историческата комисия

...
Не мога да кажа, че този втори цикъл ще бъде
Коментари Харесай

„Не мога да кажа, че този втори цикъл ще бъде на 100 процента успешен, но ние влизаме честно и всеотдайно, за да намерим решение, защото европейската перспектива е важна за общия напредък“, каза външният министър на РСМ Буяр Османи за новия преговорен процес с България. Според него той е динамизиран след междуправителствената сесия в София, която се проведе след три поредни избора в България, изборите в РСМ и новите правителства в двете страни.

В предаването "Само интервю" по телевизия Канал 5 Османи каза, че двете правителства са се договорили да започне нова динамика на процеса с платформа за възстановяване на доверието чрез честа комуникация и сътрудничество.

"Ще се поучим от грешките и опита от първия цикъл, който започна добре, имаше резултати с Договора за добросъседство и беше голямо постижение в двустранните отношения. Надяваме се, че в този втори цикъл, който започваме сега, ще го увенчаем с успех в интерес на европейската перспектива на региона, разбира се, и на двустранното сътрудничество", каза Османи и добави, че създадените работни групи ще помогнат, фокусът ще бъде бъдещето, което ще улесни решаването на предизвикателствата.

Определени са краткосрочни цикли и срещи ежеседмично - на 1 февруари ще има заседание на икономическата група, на 7 февруари - на групата по инфраструктура, на европейската интеграция на 14 и на 21 февруари на образователната работна група. Комисията по исторически и образователни въпроси ще заседава на всеки пет седмици, а след няколко месеца отново ще има съвместно заседание на двете правителства.

"Ако няма споразумение, ще останат същите предизвикателства. Нашите позиции са ясни. Водим преговори повече от година и позициите са изкристализирани и от нас, и от тях. Мисля, че позициите са по-ясни, отколкото преди година или шест месеца. Бяхме с далечни позиции, сега имаме определена рамка и се надявам да стигнем до определено решение. Има повече разбиране за позициите на другия. Ще дадем шанс на процеса. Преговорният процес започна и ние ще продължим да информираме обществеността", каза външният министър.

"В момент, когато има формулировка, която е взаимно приемлива и за двете страни, първо ще бъдат информирани народните представители, президентът и обществеността. Тезата е, че тайно се продават интереси, не е вярна, системата на договаряне не е настроена така. Гражданите трябва да са спокойни, опозицията внушава страх, че нещо се прави тайно. Това не е вярно, преди всяко решение те ще бъдат прозрачно информирани", каза Османи и добави, че всичко трябва да бъде в рамките на Договора за добросъседство от 2017 г.

Днес Османи ще информира членовете на парламентарната комисия по външни работи за хода на преговорите и цялостните отношения между Република Северна Македония и Република България. Заседанието ще бъде открито по негово желание, тъй като, каза той, „няма какво да се крие от гражданите“.

Първоначалното споразумение с българското правителство, каза той, е да има среща на всеки пет седмици на Историко-образователната комисия, защото непрекъснатите срещи са важни.

"Те се срещат онлайн напоследък, разбирам ограниченията на пандемията, но трябва да се срещат по-често физически, без да повишаваме очакванията за резултатите“, каза Османи и добави, че са анализирали работата си и са стигнали до заключението, че е пропорционално и съвпада с политическата среда в двете страни.

Той смята, че трябва да се внесе свежест в комисията, в която бяха сменени двама членове и през която година и половина, каза той, няма резултат от работата им. Със смяната на политическата среда той очаква повече резултати. Османи подчерта, че МВнР не се меси в работата на Комисията и не иска обществеността да си мисли, че той или правителството решават за работата на Комисията, те осигуряват логистична подкрепа и поемат разходите за заседанията им. По отношение на промените в учебниците Комисията дава препоръките и за някои исторически периоди те са приети.

„Не искаме да ги обявяваме едностранно, а заедно с българското правителство ще настъпи момент, в който ще бъдат обявени договорените текстове и това ще насърчи комисията и ще се отрази на цялостния климат между двете страни“, каза още Османи.

Той обяви, че ще бъде в Париж на 2 февруари с вицепремиера по европейските въпроси Боян Маричич и от там в Брюксел, за да обяснят новия подход с България и за да видят дали може да се впише в плана за френското председателство. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР