Не мога да дискутирам този въпрос, защото не разполагам с

...
Не мога да дискутирам този въпрос, защото не разполагам с
Коментари Харесай

Радев: Надявам се Петков да е обмислил последствията от изгонването на руските дипломати

Не мога да разисквам този въпрос, тъй като не разполагам с нужната информация. Надявам се министър-председателят в оставка да е взел това решение въз основата на солидна и достоверна информация и да го обмислил добре и като мащаби и като последици ".

Това отговори президентът Румен Радев на журналистически въпрос, обвързван с новината, че България гони 70 съветски дипломати. Министър-председателят в оставка Кирил Петков съобщи, че тези дипломати са разпознати като хора, свързани с непознати служби и са работили против ползите на България.

Румен Радев взе участие на среща на върха на НАТО в Мадрид. Лидерите на 30-те страни членки в Алианса се чака да одобряват ограничения за подсилване на източния фланг на алианса и увеличение на числеността на силите за бързо реагиране, както и способи за оказване на спомагателна помощ за Украйна във войната с Русия.

" Срещата на върха на НАТО стартира в основен миг при изцяло при коренно изменена стратегическа среда за сигурност вследствие на Руската експанзия в Украйна и засилена конкуренция сред главните стратегически играчи на световната сцена. Предстои на тази среща да бъде призната новата идея на НАТО, която ще дефинира заканите и рисковете пред сигурността и новите политически и военни задания пред НАТО ", изясни Радев какви решения се чака да бъдат взети на срещата на върха.

" Новата среда за сигурност изисква, несъмнено и нови подходи и решения, които да подсигуряват, че войната в Украйна няма да усили своя тримерен и териториален обсег. След десетилетия на фокусиране върху битката с тероризма и укрепването на мира, надалеч от нашия район, Алиансът се връща към своята същинска задача: да бъде поръчител на суверенитета, сигурността и териториалната целокупност на членовете, а също по този начин това значи нараснала отговорност и единение, които ще демонстрираме на тази среща. Така че да покажем своята отровност към груповата защита и към сигурността на всяка една страна член ", добави Радев.

" България интензивно взе участие в полемиките по новата стратегическа идея. През 2019 година България беше измежду основателите на основаването на ускорителя за нововъведения в защитата и на фонда за нововъведения на НАТО. Това ще е един от главните акценти на срещата”, добави Румен Радев.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР