Не мога да дам точен срок за завършване на АМ

...
Не мога да дам точен срок за завършване на АМ
Коментари Харесай

Караджов: Намираме се в капан и той заплашва да загубим стотици милиони

Не мога да дам прецизен период за довеждане докрай на Автомагистрала „ Хемус “. Не е подписан контракт за строително-монтажни работи на автомагистралата. Сключени са контракти сред „ Автомагистрали “ АД за доставка на материали и контракти за наем на техника, в това число и за доставка на озеленяване. Това сподели министърът на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов в предаването „ Тази неделя “ по бТВ.

Той изясни, че оставащите 240 км от Автомагистрала „ Хемус “, които не са построени, са разграничени на 10 сектора. Само един от тях е подписан по Закона за публичните поръчки. За всички останали 9 прави е прибавен ин хаус механизмът. „ От 10-те лота са предоставени действия за 4 милиарда. От тези 4 милиарда лв. са преведени дейно 1,3 милиарда лв. на компаниите, с които „ Автомагистрали “ е сключила контракти по ин хаус процедурата. Магистралата стартира строителството без да има нито един план, в действителност нелегално, тъй като няма нито едно позволение за градеж “, изясни министър Караджов.

Сега по думите му от Народното събрание зависи да бъдат позволени нормативно-правните въпроси, свързани със строителството. „ Намираме се в капан и той заплашва да загубим стотици милиони, които стоят по тези сметки, и все пак автомагистралата да не може да бъде приключена десетилетия. Аз желая да разплета този проблем, тъй че автомагистралата да се извърши в идващите няколко години – четири да кажем “, уточни министър Караджов.

Възлагането на сходни планове към този момент ще става по реда на конкурсните правила по Закон за обществените поръчки. „ Другото, което доста внезапно ще огранича, е да се дава опция на изпълнителя да проектира самичък “, добави районният министър.

В момента в Министерството на районното развиване няма нито един подготвен пътно-строителен план, акцентира министър Караджов. Няма план и за необятно прокламираното от предходното ръководство тунел под Шипка към днешна дата. „ Проектът под Шипка го няма, парите ги няма, не знам по какъв начин въобще от 2013 година до момента този план е бил обещаван “, означи той.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР