Не мога без България, обичам си я. Имах много възможности

...
Не мога без България, обичам си я. Имах много възможности
Коментари Харесай

Георги Чапкънов: Не мога без България, обичам си я

Не мога без България, обичам си я. Имах доста благоприятни условия да напусна тази страна, тъй като са ме желали, където съм отишъл, да остана. Издържал съм някъде три-четири месеца. Това сподели в предаването „ 120 минути” скулптурът Георги Чапкънов – Чапа.

Професор Чапкънов е роден на 24 януари 1943 година във Вълчи дол, област Варна. След като приключва Художествената академия специализира в Париж. Негови творби има по целия свят. Сред най-известните му произведения са Слънцето на входа на НДК, емблематичните татко и наследник Славейкови, Света София, балерината пред Народния спектакъл, Дон Кихот в Габрово.

Негови и са и скулптурите на Чарли Чаплин, околните му другари Радой Ралин и Йордан Радичков, единствено и само за него театралничи и великият режисьор Федерико Фелини, а по-късно му е връчена премията " Сулмона " за принос в италианската просвета.

Чапа е съавтор и на герба на Република България. Има трима сина и 8 внука.

На въпроса какво ни разделя в този момент , той отговори, че комунистическият строй ни е направил „ мързеливи, негодници”.

„ Тук в България нищо смислено няма. Кой оспорва, че България е най-бедната, най-болната, най-тъжната?

Българинът е прокълнат човек. Той ненавижда този, който просперира, завижда му, гледа да му попречи, няма избавление тук”, добави Чапкънов.

Той описа историята за заминаването си в Париж . Бил е видян и поканен от Френския културен център.

„ Знаех от гимназията 50 френски думи. Имам остра графична памет, това, което знам, знам да го пиша напълно. Първият изпит беше диктовка и аз отвръщам единствено на думите, които знам, пиша точки, точки, точки, идната дума – идеално написана, и най-после излиза, че това е едно нищо. Обаче листът е пред мен, обърнах го назад и се нарисувах на колене. Видяха и диктовката, умряха от смях, и ме избраха”.

За Георги Чапкънов жена му е индивидът, който най-вече е обичал в живота си.

„ Тя роди и отгледа, децата, внуците, а и мен. Мъка ми е, скоро ще се видим”, сподели той.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР