„Да продължим напред“: Емоцията се излива, докато Испания достига първия си финал на Световната купа за жени

...
Не мнозина биха го предвидили преди началото на турнира, но
Коментари Харесай

Не мнозина биха го предвидили преди началото на турнира, но Испания стана първият отбор, който си осигури място на финала на Световното първенство за жени във вторник.

Ла Роха показа още едно впечатляващо представяне, като победи Швеция с 2-1 на полуфиналите, за да напише още една история за страната.

Жените на Испания никога не са напредвали по-далеч от последните 16 преди тази година, но сега са само на една победа от вдигането на първия трофей от Световната купа.

Успехът на отбора завладя въображението на испанската публика у дома, която е много зад своя отбор.

Премиерът на Испания Педро Санчес изпрати своите поздравления до националния отбор след полуфиналната победа във вторник.

„До финала!“ той написа в X, известен преди като Twitter. „Продължавайте да правите история. Цяла Испания е с вас.”

Вълнението от гледането на отбора да прави история беше споделено и от други топ спортни звезди на Испания.

Носителят на Световната купа и легенда на Барселона Андрес Иниеста нарече в социалните медии играчите „гиганти“ след победата им срещу Швеция. Полузащитникът на Реал Мадрид Дани Себальос написа на X, „Поздравления! Испанска гордост! Ние ще бъдем с вас, натискайки се на финала! Да тръгваме!"

Междувременно двукратната шампионка по тенис от Големия шлем Гарбине Мугуруса публикува на X: „Да продължим!“

Това беше мнение, повторено от другия двоен победител в мейджъра Карлос Алкараз, който написа на X: „ДА ДАВАМЕ, ЕКИП!!! Поздравления и да тръгваме за [трофея] в неделя!“

Феновете на Испания празнуват на трибуните по време на първия в историята полуфинал на своя отбор. Феновете на Испания празнуват на трибуните по време на първия полуфинал на своя отбор. Моли Дарлингтън/Ройтерс

'Благодаря ти'

Успехът не беше усетен само от хората в света на спорта, холивудският актьор Антонио Бандерас също изпрати своята похвала.

“Браво!!! Гордея се с този отбор от футболистки с класа, сърце и вяра в себе си. Благодаря ти!!!" той написа на X.

Въпреки доминирането в голяма част от мача срещу Швеция, Испания – голмайсторът на турнира (17) – се бореше да намери пробив.

Това беше така, докато 19-годишната сензация Салма Паралуело не откри резултата с безпогрешен удар в 81-ата минута.

Голът оживи мача и Швеция изравни само седем минути по-късно, преди Олга Кармона от далечна дистанция да мине от гредата, за да донесе победата на Испания.

Паралуело беше обляна в сълзи от радост при последния съдийски сигнал, тъй като тя продължава забележителния си възход на този турнир.

След като отбеляза победния гол в продълженията на четвъртфинала срещу Холандия, Паралуело отново промени играта, след като влезе като резерва в 57-ата минута срещу шведите.

Салма Паралуело беше пробивна звезда на турнира. Салма Паралуело беше пробивна звезда на турнира. Фил Уолтър/Гети изображения

„Много емоции“

В допълнение към нейния гол, нейното темпо и физическо присъствие в предни позиции позволиха на Испания да започне продължителни атаки.

В крайна сметка упоритата й работа беше възнаградена с топката в задната част на мрежата.

„Отново много емоции, точно както в последния мач“, каза Паралуело след полуфинала.

„Беше наистина труден мач, когато вкараха този гол... но успяхме да се върнем, както винаги, защото този отбор дава всичко от себе си.“

Когато беше попитана за какво си мислеше, когато стоеше на терена, докато свиреше свирката за края на мача, Паралуело отговори: „Семейството ми, всички, които ме подкрепят, в тях [играчите], ние го заслужихме. Направихме тази малка стъпка и сега имаме още един голям тласък.

„Току-що ни остава финалът, трябва да продължим да правим това, което сме правили всеки мач.

„Преминавахме от едно предизвикателство към друго и сега имаме последното – голямото – и ще работим усилено, за да го направим.“

Въпреки продължаващия успех на нацията в Австралия и Нова Зеландия, това далеч не беше перфектна подготовка за първия финалист на Световната купа.

Проблеми възникнаха, когато 15 играчи се обявиха за недостъпни за избор през септември миналата година, позовавайки се на тяхното емоционално и физическо здраве и неоценяване на тях, основно фокусирано върху практиките на старши треньора Хорхе Вилда.

Испанската федерация (RFEF) избра да застане зад Вилда и шестима играчи – включително двукратният носител на Златната топка Алексия Путелас – в крайна сметка промениха решенията си, но сагата остави след себе си раздробена група играчи; макар и талантлив.

Въпреки шума около подготовката за Световното първенство, испанските играчи не показаха признаци на затънали и вече са на крачка от спортното безсмъртие.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР