Не мисля как оставката на говорителя на ЦИК би повлияла

...
Не мисля как оставката на говорителя на ЦИК би повлияла
Коментари Харесай

Гълъб Донев: Сборното броене няма как да манипулира резултатите от изборите

Не мисля по какъв начин оставката на представителя на ЦИК би повлияла на честността на изборите и на резултатите от тях, сподели служебният министър председател Гълъб Донев пред публицисти, представен от Българска национална телевизия. Той беше посетител на 36-ото съвещание на Общото заседание на Националното съдружие на общините в Република България.

Донев съобщи, че в Министерство на вътрешните работи се поставят старания по тази причина купеният избор, корпоративният избор и всички практики, които са свързани с непочтеност в осъществяване на изборите, да бъдат превантивно прекратени. Според него в пълномощията на ЦИК е да си избере нов представител, в случай че досегашният не може да извършва тези функционалности.

Според служебният министър председател няма опция за манипулиране на вота - на хартиения и машинния, и на резултатите при сборното записване на двата вота, както реши ЦИК през вчерашния ден.

Но би било добре да се записват настрана, с цел да се види какъв е делът на хората, които са предпочели да гласоподават машинно. Донев не вижда проблем в решението на ЦИК в тази област.

На въпрос по какъв начин ще се реализира видеонаблюдението при броенето, Донев сподели, че ще бъде извършена транспарантна процедура, тъй че всички механически средства, които подсигуряват видеозаснемането да бъдат одобрени и избрани от съответната комисия.

Допълни още, че след срещата с кметовете е станало ясно, че те нямат въпроси и неясноти по осъществяване на изборите.

За контрола на незаконните мигранти съобщи, че постоянно може да се откри уязвимост и забележка във всяка една активност, освен в активността по защита на границата, само че всяка страна, която има външни граници, когато има мигрантски напън, има и мигранти на своя територия.

" Важното е, че трафикантството, каналджийството и закононарушенията, свързани с трафика на мигранти, Министерство на вътрешните работи и съответните правораздавателни и правоохранителни органи поставят старания и виждате, че резултатите не закъсняват. Това, че се разкриват, приказва за това, че те работят и поставят старания, с цел да бъдат всички тези дейности прекъснати. Разбира се, работи се и превантивно ", сподели Гълъб Донев.

Наказанията за трафикантите могат да се трансформират единствено с смяна в законодателството, сподели още той. Заяви, че служебното държавно управление предходната година е предложило промени за това в Наказателно-процесуален кодекс, само че Народно събрание не е приело тези оферти. Служебният министър председател се надява идващото Народно събрание да одобри съответните закони, които да имат строгостта на наказването и да има възпиращ резултат за тези закононарушения.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР