Не мисля да влизам в политиката, независимо какво ще се

...
Не мисля да влизам в политиката, независимо какво ще се
Коментари Харесай

Гешев: Откъде да знам кой стои зад Мата Хари? Пеевски е точно толкова недосегам, колкото и Прокопиев

" Не мисля да влизам в политиката, без значение какво ще се случи.

За да си български политик, би трябвало да гледаш хората и да ги лъжеш в очите. Това качество не го притежавам. Не затрупвам стандартите на българската политика, в случай че изобщо има стандарти сега.

Аз си одобрявам работата и считам да си довърша мандата и да дочакам избрани хора да влязат в пандиза след влезнали в действие неоправдателни присъди. (…) Ще бъда толерантен. Имам още 4 години. След 4 години ще го мисля. "

Това съобщи в изявление за БНР основният прокурор Иван Гешев. Той даде в предаването му " Политически неточно ".

А въпросът за възможното му включване в политиката пристигна като продължение на " подадена топка " от предходната седмица. Тогава Недялко Недялков от " Пик " в същото предаване пред същия водещ, разгласи, че съперниците му принудително щиели да принудят Гешев да се включи в политиката и че има ниша за подобен план.

Според основния прокурор се намираме в икономическа и обществена рецесия, а невиждано след 1989 година и в конституционна такава, с непопълнени сформира на над 80 органа.

" В тази обстановка да искаш да дестабилизираш една от дребното постоянни институции, която е последната бариера пред престъпността – прокуратурата, или да отстраниш избран човек, каквото несъмнено е задачата на някои " проектозакони ", значи, че нещо не е наред.

Нещо седи зад това, което не е ползата на хората и на България. Надявам се да не е финансов запас ", сподели основният прокурор (като в действителност той от дълго време категорично показва, че с съветски пари политици и Цветан Василев го клеветяли пред Съединени американски щати, б.р.).

" Не може обяснението да е единствено непросветеност. С тези проектозакони искрено се забавляват студенти втори-трети курс. Нивото на подготвеност е извънредно ниско ", уточни той по отношение на проектозаконите, с които се декларира провеждането на правосъдната промяна.

За плана на закон, с който се цели по-голям надзор върху активността на основния прокурор, Иван Гешев разяснява в познатия дух:

" Този закон не е за надзор, не е за отчетност. (…) Този закон има само една-единствена цел – в случай че може да се овладее прокуратурата и посредством нея да се преформатира политическата и икономическата власт.

Проекторазпоредби, които опонират на Конституцията – по отношение на основния прокурор и неговите пет заместника (всъщност на никое място в конституцията не е посочено какъв брой заместници да има, б.р. на Клуб Z), създава се процедура за наказателно гонене по отношение на 6 индивида, а за останалите български жители е радикално друга процедурата.

Това е изключително законодателство. Те си мислят, че по този метод могат да овладеят прокуратурата, тези политически сили, които са флагманът на всичко това. Това не е промяна. Това е съсипия и съсипване на една от дребното институции, която пази жителите. "

Според Гешев " те ще го одобряват, само че с цел да го създадат, би трябвало да има обикновена юридическа просветеност и базова подготвеност, а на всички в Народното събрание е ясно, че този закон е противоконституционен ".

Иван Гешев съобщи - също за следващ път - че в случай че измененията в Наказателно-процесуален кодекс и правосъдната власт бъдат признати, ще изиска за тях да се произнесе Конституционният съд.

Гешев удостовери, че в случай че законодателството за основния прокурор се одобри в този му тип, той ще се обърне към Конституционния съд, само че счита, че ще се опитат преди произнасянето му да развият някакво наказателно дело против него.

И изрази подозрения, че " зад всичко това стои нещо нелегитимно " и добави, че е " смешно да се занимаваме с една персона, при положение че страната се намира на това състояние ".

Вместо да взема решение проблемите на хората, политическата класа " взема решение проблемите може би на олигархията, на проведената престъпност ", добави основният прокурор и описа като " цивилизационен конфликт " срещите си с някои от народните представители.

Запитан кои са олигарсите, които желаят отстраняването му, основният прокурор разяснява:

" Тези хора бъркат прокуратурата с основния прокурор. Те си мислят, че още е 1990-91 година Нито ще си решат делата, нито ще им приключат проблемите с правораздаването, в случай че не съм основен прокурор.

Зад тези офанзиви – 350 000 $ господин Цветан Василев на американски лобисти. Приятел с Малофеев, другар с Малинов, акционер в неговата банка е била съветската ВТБ, която е със наказания от Съединени американски щати и Европейски Съюз. (…)

Няма да се учудя да си създадат и оперативка в Белград тези от NEXO, лицето, което вие, публицистите сочите като Къро и кой ли още не.

Просто прокуратурата в последните 3 години извърши неща, които в никакъв случай не са вършени. Вие предполагали ли сте, че Васил Божков ще се крие в Дубай? (…) Никой български жител не е предполагал, че Цветан Василев ще се крие в Белград – човек, който може би командваше страната " (всъщност против Божков към този момент не е импортиран нито един обвинителен акт, а против Цветан Василев делото е на първа инстанция, безусловно на разпит на 5-6-ия очевидец, б.р. на Клуб Z)

" Пеевски е тъкмо толкоз недостижим, колкото аз, вие или Прокопиев. Въпросът е за какво Национална агенция за приходите, Министерство на вътрешните работи, ДАНС споделят, че проблем няма - попита Гешев в отговор на различен въпрос.

Никоя правна система в Европа не работи по следния метод – някой взема решение, че вие сте неприятен, показва ви с пръст, вас ви арестуват и вероятно тричленка ви разстрелва до стената, както е било след 1917 година Това не е народна власт, това не е господство на закона ", сподели още основният прокурор.

По думите му проблемът на България е, че ние желаеме разпоредбите да важат за другите.

Гешев сложи въпроса - за какво Народното събрание не трансформира и не осъвременява наказателните закони, с цел да бъде по-ефективно наказателното правосъдие, тъй като Наказателният кодекс е от 1968 година, и изрази съмнение, че не е поради непросветеност.

" Според мен преднамерено. Преди си мислех, че е от несръчност. Това е преднамерено, тъй като в един миг казусът може да спре до тях, да се опре до тях. "

(Всъщност Наказателен кодекс се трансформира безусловно всяка година по няколко пъти. Но остаряла теза на прокуратурата е, че липсват резултати в битката с високата престъпност не по нейна виновност, а поради неприспособимост на законите - най-много на процесуалните, б.р. на Клуб Z).

Относно емблематичните случаи с кюлчетата и така наречен Мата Хари, Иван Гешев посочи, че " верният термин е фотоси на кюлчета, които могат да бъдат кюлчета " и заяви, че едното от двете следствия върви към своя край (всъщност този метод не е вест - още прокурор Боряна Бецова от СГП изясни пред в. " 24 часа " преди време, че с цел да се направи каквото и да било против Бойко Борисов, би трябвало да й се отнесат кюлчетата, банкнотите и така нататък като материално доказателство, б.р. на Клуб Z)

" Мата Хари? Известна шпионка от Първата международна война. Кой стои зад нея? Някой, който тя познава – този въпрос е доста забавен. Откъде да знам кой седи зад Мата Хари?

В случая историята. Могат да отговорят наблюдаващите прокурори, когато приключат съответните следствия. "

Той разяснява и една от най-пресните тематики - с имунитета на Радостин Василев. Главният прокурор изясни, че той се желае в този миг, защото сега са събрани доказателства. Според Гешев изказванието за принуда от страна на основния прокурор е   " съвременно " и " тренд на българската политическа класа ".

На въпрос за Кирил Петков и декларацията му за двойното гражданство с погрешно наличие Гешев увери, че няма двойни стандарти.

Иван Гешев назова още " бомба със закъснител " обстановката в ромските квартали. И въпреки че - както стана ясно, няма да се занимава с политика - определи жителите им като " изоставени хора, които страната употребява единствено по време на избори " и предвижда, че тази сегрегация  " в един миг може да взриви страната ".
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР