Не мисля, че има президент, който иска служебно правителство. Думите

...
Не мисля, че има президент, който иска служебно правителство. Думите
Коментари Харесай

Антон Кутев: Управляващите бяха 7 месеца на власт, сега още 3 – хайде вече тази промяна да започне

Не мисля, че има президент, който желае служебно държавно управление. Думите на Румен Радев звучат като на човек, който просто желае най-сетне да завърши преходът.

Това съобщи някогашният представител на служебното държавно управление Антон Кутев в ефира на „ Здравей, България ” по Нова телевизия.

„ Управляващите бяха към този момент седем месеца на власт, в този момент още три – хайде към този момент тази смяна да стартира, да се направи нещо ”, сподели той.

 

В понеделник депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков разви концепцията да бъде понижена властта на президента. Народният представител даже загатна импийчмънт.

„ Божанков е един от най-опитните им депутати. Аз не преставам да настоявам, че от 240 депутати в Народното събрание 190 не знаят по какъв начин се пишат закони. Още по-малко знаят по какъв начин ще работи законът, по какъв начин се постанова и по какъв начин се прекарва през самото Народно събрание ”, уточни Антон Кутев. По думите му, когато такива хора стартират да уволняват, назначават, редуцират пълномощия, става ужасно. " На тяхно място бих го карал малко по-кротко ", сподели още представителят на някогашния длъжностен кабинет.

По думите на Антон Кутев президентът Радев явно не има вяра на това държавно управление, само че и на всички държавни управления на прехода. Той е посочил в служебните държавни управления, че може да се ръководи по различен метод.

„ Президентът влиза в пълномощията си тогава, когато се провалят всички други. Обвинението, че желал да ръководи през служебни кабинети и служби – не считам, че той е овладял службите. Мисля, че казусът на България не е това, а опазването на здравето, защитата, обществената сфера ”, безапелационен е Кутев.

 

" Според мен президентът не е оповестил придвижване 3-ти март, той го е установил. Той ясно е посочил, че не е склонен с метода, по който се сътвори това държавно управление. Той през цялото време, още при връчването на мандата, сподели, че съгласно него формулата за правене на политика в България не е тази и не би трябвало да бъде тази. Не мисля, че има президент, който да желае служебно държавно управление ", съобщи Кутев. И уточни, че още в кабинета на Стефан Янев " всички остарели партийци " ходели в кабинета му и питали луди ли са министрите, защото нямало служебни държавни управления с положителен рейтинг. " Не е хипотеза, че служебното държавно управление ръководи и ръководи добре. Това се получава, когато има подобаващото държавно управление и подобаващите министър председатели ", добави той.

Според него думите на президента Румен Радев от Шипка звучат като констатация, че " най-сетне би трябвало да свърши преходът ". И посочи, че " тези симпатични хора, които в този момент ръководят страната пристигнаха с концепцията, че ще трансформират нещо, по този начин се и нарекоха. Бяха 7 месеца, в този момент още 3 са на власт. Промяната е метод на живот на хората и има няколко основни бранша - опазване на здравето, обучение, обществена сфера, сигурност. Време е да стартира смяната, това има поради Радев. Не да я продължим, а да стартира. Дойдоха на власт, да създадат нещо ", безапелационен бе Кутев.

Той не чака Радев да взе участие в идните локални избори. " Не имам вяра и не виждам къде той има нещо общо с сполучливи кметове. Напротив, политическите сили се пробват да си ги взимат един на различен. Би могло да се свърже вероятно с президента в случай че някой от някогашните шефове или министри се кандидатират. Стефан Сабрутев в Смолян се е кандидатирал, съгласно мен има и шансове да завоюва. Въпросът е доколко тези хора, които се кандидатират ще имат поддръжка от президента ", добави той. И изясни, че въпросът е по какъв начин да се разграничат тези, които фактически имат поддръжка от президента от тези, които единствено го настояват.

„ Президентът споделя основни неща, които счита за значими, а „ Продължаваме промяната ” реагират. Ако те имаха действителни промени в опазването на здравето, щяха ли да реагират на думите на Радев? ”, попита той.

Кутев счита, че с цел да управляваш нещо, би трябвало да знаеш по какъв начин: „ Бих го карал малко по-кротко, в случай че бях на мястото на ръководещите, бих слушал и внимавал. ”

На въпрос употребява ли Румен Радев гибелта на Алексей Петров, някогашният представител съобщи: „ Сигурен съм, че информацията на президента не идва от клубовете по карате на Алексей Петров. Очевидно Петров го нямаше дълго време, стартира да се появява напоследък. Очевидно имаше роля в политическата сфера. ”

„ Радев няма отношение с Путин, не е и имал. Той постоянно е заклеймявал изрично експанзията на Русия в Украйна. Ние не даваме оръжие на Русия, а на Украйна. Той е срещу оръжията, аз също съм срещу. Този спор няма да се реши по различен метод, с изключение на с договаряния. Другото води единствено до гибел ”, счита още той.

 

Естествено е, че всеки желае да овладее службите, само че президентът Румен Радев - не, подчерта Антон Кутев.

По думите му президентът не ги е овладял, така като той по Конституция има право на това да взе участие в процеса на назначения. Кутев обаче не утвърждава метода, по който работи актуалното държавно управление, отнасяйки се с неуважение, благосклонност и менторски. 

Припомняме, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов би трябвало да внесе през днешния ден отчет за промяната на основният секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров, а отстраняването му желае след заседание за зачестилите тежки престъпни закононарушения, в това число и разстрела на Алексей Петров.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР