Не мисля, че е новина, че в Държавната агенция за

...
Не мисля, че е новина, че в Държавната агенция за
Коментари Харесай

Хаос цари в агенцията за българите в чужбина, твърди неин експредседател

Не мисля, че е вест, че в Държавната организация за българите в чужбина царува дребен учредителен безпорядък и не се упражнява подобен надзор, който да подхожда на значимостта на активността на структурата. Това разяснява po bTV някогашният ръководител на ДАБЧ Ива Йорданова във връзка със спецакцията в организацията и арестите на част от управлението й.

Йорданова напомни, че още преди 4 година обществено е оповестила, че над 19 000 удостоверения за български генезис са издадени непозволено, като данните са пристигнали от инспекция на инспектората на Министерски съвет.

" Проблемите са в действителност фрапантни ", акцентира Йорданова. Тя обаче посочи, че " преди всичко има съществени пропуски в закона ", по който ДАБЧ работи. " В организацията има трима специалисти и ръководител, които се занимават с удостоверенията, няма ясни критерии, по които тези удостоверения се издават. Удостоверението се издава на база на персоналната преценка на ръководителя на организацията ", изясни тя.

По думите на Йорданова нужният набор от документи включва акт за раждане, копие от документ за идентичност, заявление за българско съзнание и документ за българин в рода, публикуван от държавен орган, православната черква или записана в организацията организация на българи в друга страна. Йорданова акцентира, че би трябвало да има по-ясно написани критерии.

Тя добави, че в процеса на приемане на поданство ангажимент имат и правосъдното министерство и ДАНС, само че ДАБЧ е основната първа стъпка и заради тази причина е с огромна значимост за националната и европейска сигурност.

" Тя е единственото държавно звено, което е натоварено с комуникирането с българите в чужбина. Агенцията няма даже работещ профил в обществените мрежи ", означи Йорданова.

Йорданова напусна поста си на и.д. шеф на ДАБЧ след скандал. Българи в чужбина се оповестиха против назначението й, като видяха връзка сред него и обстоятелството, че тя е дамата до тогавашния министър Божидар Лукарски, означи bTV.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР