Не мисля, че другата седмица ще приключи животът на правителството.

...
Не мисля, че другата седмица ще приключи животът на правителството.
Коментари Харесай

Тома Биков: ПП-ДБ-СС трябва да потърси друг кандидат за СОС, Борис Бонев не е приемлив

„ Не мисля, че другата седмица ще завърши животът на държавното управление. Няма да завърши не тъй като се оправя ослепително, а тъй като не виждам друга опция. Това го крепи, само че не трябва да си мислим, че наложително му подсигурява дълъг живот. Алтернативата постоянно се появява изненадващо “. Това съобщи пред БНР Тома Биков, народен представител от ГЕРБ-СДС.

„ Посоката е, че ние ще подкрепим държавното управление. Но в случай че някой мисли, че тази поддръжка е даденост, просто бърка и ни подценява. Има систематичен проблем във връзка с механизма за взимане на решения “, означи той.

„ Когато финансовият министър предложи бюджет, болшинството в Народно събрание беше ненадейно. Трябваше първо да се проведат диалози и да се види каква е общата воля на болшинството, а не само на финансовия министър. След това да бъде препоръчан един бюджет, който да мине безпроблемно “, изясни базовите правила депутатът.

Дискутираха се огромните параметри на бюджета, само че този диалог не е завършил, изясни още Биков.

„ Един бюджет обгръща всички политики и браншове. Разговорите ще продължат по другите браншове. Има такива, които са подценени. Личното ми мнение е, че този на културата и медиите е мощно недооценен и аз не бих го подкрепил. В културата една част от музейните и читалищните служащи, библиотекари  стартират да взимат минимална работна заплата, шефове на отдели взимат колкото чистачката в Държавния списък. Това е срамно “, сподели той.

„ Когато подвигаме с подобен порив работната заплата, би трябвало да помислим за цялата конструкция над нея. Има обезкървяване на този бранш. Всеки по-инициативен човек от тази сфера се преквалифицира и става преподавател “, акцентира Биков.

„ Капиталовата стратегия от няколко години е рекордна, само че тя не се извършва, а служи като буфер за покриване на незадоволителната събираемост на доходи. В този бюджет има всички признаци това още веднъж да се случи. Не мисля, че би било добре да се прекрои радикално бюджета сред първо и второ четене. Тези диалози би трябвало да се проведат в този момент. На второ четене да вършим по-скоро механически корекции, а не основополагащи разбърквания. Колегите от ПП-ДБ също имат интерес от това. Финансовият министър е значима политическа фигура, само че зависи от ръководещото болшинство “, изясни Биков.

„ Имам възприятието, че някои от главните министри се възприемат като началници на болшинството, а това болшинство няма началници “, съобщи Тома Биков. Той уточни, че Делян Пеевски показва само позицията на Движение за права и свободи.

„ Ние имаме своя. Тя не е заядлива, само че в случай че това държавно управление не е в положение да води страната към базова непоклатимост, какъв е смисълът да съществува? “, попита националният представител.

Калин Стоянов е министър на държавното управление на господин Денков, разяснява той изказванията, че вътрешният министър е кандидатура, посочена от ГЕРБ.

„ Поводът за настояването на оставката на министъра на вътрешните работи е несправянето със обстановката при митинга против управлението на БФС. За към 3 часа чиновниците на Министерство на вътрешните работи съумяха да овладеят митинга и да го прекратят? Какъв тъкмо е неуспехът? Няма да си образувам мнението на база на клипчета. Беше оповестено от Министерство на вътрешните работи, че ще се направи инспекция и в случай че някои е превишил пълномощията си, ще получи наказване. В този митинг присъстваше голямо количество престъпни детайли. Да ги помолят да спрат ли трябваше, както направи Васил Терзиев? Къде е отговорността на Терзиев? Кметът на София би трябвало да координира дейностите с полицията преди началото на митинга. Протестиращите се оказаха с бомбички. Мястото също беше неуместно.  Някой гледал някакво клипче и желае оставката на вътрешния министър, а опозицията желае оставката на държавното управление за несправяне с националната сигурност. Министерство на вътрешните работи е две трети от националната сигурност. Това държавно управление е с техен мандат и с министри, които споделят, че са техни. Оказва се, че не било единствено с техни, а имало и други министри. ПП-ДБ вършат подстрекателство, че са вървели подмолни сделки. Ако те слагат въпроса за ремонт на кабинета, ние също имаме оферти. Отчитаме министри, които са проблематични или не се оправят, като този на спорта. Един слон в стаята е Министерството на електронното ръководство. Няма ли там нещо подозрително, в случай, че този министър върви с защита? А зам.- министърът към момента не е уволнен, макар че нанесе такива вреди върху доверието в изборния развой, каквито никой не си е разрешавал да нанесе “, попита още той.

Биков изясни за какво Борис Бонев няма да получи поддръжка от ГЕРБ за поста на ръководител на Столичния общински съвет.

„ Господин Бонев всеки ден излиза и споделя по малкия екран, че не желае поддръжката на ГЕРБ. Нелогично е да го подкрепим. Той търси поддръжка от Българска социалистическа партия и „ Възраждане “. Няма и да получи нашата поддръжка. Нямаме желание да го молим да го подкрепим. Той не е допустим за нито една групировка, с изключение на ПП-ДБ- Спаси София. Трябва да проведат вътрешен диалог и да излъчат различен претендент - да потърсят по-консенсусен човек в своите редици. Това е съществено политическо предизвикателство. Господин Бонев би трябвало да отстъпи обратно. Те са в позицията да търсят поддръжка. Такава се търси с политически дейности. Топката е в тях “, акцентира още Тома Биков.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР