Не мисля, че чак такива мерки за сигурност са необходими

...
Не мисля, че чак такива мерки за сигурност са необходими
Коментари Харесай

Български цветя за Гоце Делчев и генератори за РСМ след нелепо оправдание за границата

" Не мисля, че чак такива ограничения за сигурност са нужни и отношението сред нашите два народа не допускат такива драконовски ограничения, на които сме очевидци ". Това сподели вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, откакто с българската делегация постави венец на гроба на Гоце Делчев в църквата " Св. Спас " в Скопие.

Вътрешният министър коментира информацията, че доста български жители са били възпрепятствани да се поклонят на гроба на Гоце Делчев, като не са могли да преминат българо-македонската граница. Демерджиев добави, че обяснението, което е получил от скопските управляващи за забавянето на колите с българска регистрация, било срив в системата за граничен надзор поради " сериозен токов удар ".

" За да няма такива проблеми в бъдеще съм разпоредил неотложно и са готови три генератора, които ще бъдат дарени в понеделник от българското Министерство на вътрешните работи на тъкмо тези три Граничен контролно-пропусквателен пункт ", съобщи Иван Демерджиев.

Той изрази страдание, че почитта към личността и делото на Гоце Делчев е мотив за напрежение, разделяне и експанзия сред политиците и жители от двете страни с обща история.

 Снимка: БТА

" Гоце Делчев е персона, която принадлежи на историята. А почитта към такава персона се показва със примирение и с почитание към паметта на един подобен деятел. И мощно се надяваме, че идващия път дружно ще поднесем цветя на гроба на Гоце Делчев. Аз предложи това да се случи и през днешния ден. Очевидно не се възприе от македонската страна за момента, само че доста имам вяра, че идната година няма да е по този начин. Взаимното почитание, което ние заявяваме към народа на Северна Македония, и уверенията, които получихме, че това ще се случи, допуска тъкмо това - да се даде опция на всички да дойдат и да почетат паметта на Гоце Делчев ", допълни Демерджиев.

 Снимка: БТА

Същевременно вицепрезидентът Илияна Йотова съобщи пред публицисти в село Илинденци, община Струмяни, че Република Северна Македония сама блокира участието си в Европейския съюз.

" България е непреклонна - до момента в който не се изпълнят изискванията, заложени във френското предложение, няма да дадем зелена светлина за първата междуправителствена конференция, която ще отключи процеса на договаряния ", добави Йотова.

Според нея преговорният развой не може да стартира, до момента в който българите не бъдат записани в Конституцията на Северна Македония с ясна гаранция за съблюдаване на човешките им права. Само тогава Република Северна Македония ще има място в Европейски Съюз, добавя вицепрезидентът.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР