Не ми е позволено да отида в Москва да направя

...
Не ми е позволено да отида в Москва да направя
Коментари Харесай

Васко Василев: Не ми е позволено да отида в Москва да направя концерт, защото не подкрепям Путин

„ Не ми е разрешено да отида в Москва да направя концерт, тъй като не поддържам Путин. Дори по време на Студената война музикантите можеха да пътуват и да вършат концерти, а в този момент по-лошо. “ Това показа световноизвестният цигулар Васко Василев.

„ Хората, които жигосват съветските актьори, не знаят какво е да живееш в страна като Русия. Ако те кажат нещо против властта, ще изгубят работата си, техните фамилии ще изгубят работата си. Понякога тези хора като Валерий Гергиев и Анна Нетребко нямат избор, а за тях работата им е животът им “, разяснява той и посочи, че медалът има и друга страна. “

„ Не ми е разрешено да отида в Москва “

„ Аз работя в Ковънт Гардън. На няколко концерта карат съвсем всички музиканти да си поставят знамето на Украйна, което също не е добре. Ние живеем в народна власт, в случай че някой не желае да поддържа Украйна, няма потребност да си поставя “.

Според него е тъпо, че културата и спортът са намесени в политиката.

„ Културата се употребява от ден на ден за агитация от Русия, само че и от други страни. Когато изявени персони от културните среди се употребяват от политиците, стават част от пропагандата. Трудно е, когато живееш в такава страна като Русия “.

Когато публиката пита по кое време е идващият ми концерт, за мен това е най-големият комплимент, призна световноизвестният цигулар.

Цигуларят уточни, че през юни ще има концерт в Украйна, в Лвов, където е почетен професор.

Първите си уроци по цигулка Васко Василев взима едвам 5-годишен и не след дълго геният му е видян – назовават го „ детето-чудо “.  Когато е на 8 годинки, записва първата си плоча със Софийската филхармония, на 10 е изпратен със стипендия от българското държавно управление на образование в Централното музикално учебно заведение към Московската консерватория.

През 2023 година виртуозът свири на коронацията на крал Чарлз III.

Източник: БНР

За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News Showcase

Още вести четете в категория Живот.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР