Не ми е много приятно да отбележа, че участието на

...
Не ми е много приятно да отбележа, че участието на
Коментари Харесай

Патриот не е човек, който дълго може да ти обяснява кой и какво мрази в държавата, нито такъв, който се кланя на чужд господар

Не ми е доста прелестно да отбележа, че присъединяване на представително военно формирование от Националната гвардейска част на България на парада във Франция остана възнаградено с прекомерно дребен интерес у нас. 

Не ми е прелестно да си мисля и друго: в случай че беше церемониал на аления площад, дали нямаше да слушаме и гледаме възторжени „ патриоти “ да се плюнчат по тематиката, с „ исторически “ препратки, есета, оди, фотоси, съпоставения, догатки, стихотворения и други всевъзможни творения? 

Ще направя обосновано съмнение и ще си запазя заключенията за себе си. 

Гвардейците ни в Париж за националния празник на Франция – Деня на Бастилията – които освен участваха, само че и водеха пешия марш в парада с българското знаме начело, са мотив за немалка горделивост. 

Повод са и за друго: да помислим за смисъла на „ обединена Европа “, изключително в подтекста на злото, което висне над континента ни. 

Да помислим и за това: че би трябвало да спрем да мислим за европейците като за „ тях “ и да вденем най-сетне, че европейците, това сме „ ние “!

Това е мотив за горделивост, да. За патриотична горделивост. Но, за жалост, „ патриотизмът “ в България е високомерен и запазен като че ли за едни хора, които са всичко друго, само че не и патриоти.

Хора, които могат дълго да ти изброяват какво и кого, и за какво ненавиждат. Ще ти кажат, че ненавиждат (по MAD Magazine, 1968): либералите, интелектуалците, деятелите, пацифистите, малцинствата, чужденците, протестиращите, младите, доста богатите, доста бедните, хората с „ задгранични “ имена. И ти ще схванеш какво значи „ супер родолюбец “… някой, който обича страната си, до момента в който ненавижда 93% от всички, които живеят в нея. Значи да си „ родолюбец “ е: да обичаш една дребна група хора, които са тъкмо копие на теб самия, и да мразиш всичко и всички останали… Чудя се на тези „ патриоти “ – какво ѝ обичат на България, откакто имат километрични описи с омразни хора и неща, които надвишават в пъти това, което обичат. А и то най-често е нещо от предишното. 

А като преразказвам MAD Magazine, ще се наложи да направя и едно допълнение: „ който обожава Кремъл и всичко кремълско повече от България, само че отново е „ български родолюбец “. Уточнение, което отново ми скапва настроението и ме кара да си мисля дали нямаше да има повече „ родолюбив “ интерес, в случай че гвардейците ни бяха минали по аления площад в Москва, а не по „ Шанз Елизе “ в Париж. И остава един горчив вкус…

Това са ДВА патриотични свята (единият е в кавички) и те нямат място дружно. Единият е непотребен. Единият би трябвало да се извади от уравнението. 


Между другото, до момента в който сме на тематиката, желая да отбележа, че униформите на българските гвардейци са най-красивите и представителните от всички, които минаха на парада. От всички! И го споделям, не тъй като съм привързан – като българин, а тъй като е самата елементарна истина. 

Точно както и химнът ни е най-красивият и най-въздействащ музикално от всички, които съм чувал през живота си. Не тъй като е нашият, а тъй като Е най-красивият химн, това е. 

Но не мога да не отбележа, че да си „ родолюбец “ България към този момент не значи да обичаш родината си и да искаш да я направиш по-добра, тъй като това значи, че по този начин в обичта към родината ти ще попаднат все някои от групите, които менте-патриотите са решили, че би трябвало да бъдат ненавиждани и който не ги ненавижда, не е родолюбец (според подправените „ патриоти “). А те са приватизирали термина „ родолюбец “ и са решили, че единствено те раздават пропуски към света на родолюбието. 

Те си имат и лични медии, които си имат водачи, на които да целуват зад*иците. И всеки друг… не е „ родолюбец “, познахте! Политически различните… не са патриоти! 

И те, несъмнено, са copy/paste на съветските си събратя – който не харесват, сиреч: не е „ родолюбец “, е незабавно обявяван за „ наркоман “, „ гей “ или „ нацист “. Може да извършите информация с едно „ издание “, което в миналото беше същински вестник, само че през днешния ден написа, че Семерджиев носил дрога в Министерски съвет на Киро и Лена в деня на ареста на Борисов…

Всичко, което ви би трябвало да знаете за тези „ публицисти “, сами са си го написали в заглавието – кого поддържат, кой е „ наркоман “, съгласно тях, кой е положителният и кой – неприятният и от кое място духа вятърът. 

А Съвет за електронни медии спи зимен сън, несъмнено, те нали за това са там. Нищо, че „ източникът “ бил някакъв неизвестен имейл от Сульо, а новината е показана като същинско следствие надали не. 

А единствено си спомнете Георги Семерджиев „ създание “ на кое време е… по кое време е станал той „ фактор “ и кога е бил закрилян – последните 6 месеца или години преди този момент? Но това са „ детайлности “, на наш „ родолюбец “ бял звук му дай и някой да плюе. 

 

Нищо, значимото е, че „ медията “ е „ патриотична “. От най-„ патриотичните “. И се показва със заглавия за „ педера*ти от Съединени американски щати “ и опиати в Министерски съвет (врагове по кремълски тертип). Същата медия мощно мирише на про-руски внушения и „ вести “. Помислете кого още тикат напред и чий имидж лъскат. И частите от пъзела на подправените „ евроатлантици “ ще се подредят. 

Точно като демонстративните политически патриоти, дето три Народното събрание гръмват от вътрешната страна, заповядват безмълвно смирение у депутатите си, нищо, че са влезнали в политиката с обещания за мажоритарни избори, „ морал “ и държание „ по съвест “. „ Патриоти “ като един хаджия (замалко да напиша „ хаНджия “ – и отново нямаше да сбъркам), дето се бил просълзил при речта на някогашната му депутатка. Според мен просто се е прещипал с ципа, но… значимото е, че му се получи доста патриотично стартирането на сълза. 
 

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР